panadolbaby-skin_talcmag-01panadolbaby-skin_talcmag-01
panadolbaby-skin_talcmag-02panadolbaby-skin_talcmag-02

BIG SMILE PROJECT 2

Στα παιδιά του ΚΑΑΠΑΑ Βούλας παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 ο νέος θάλαμος Δ του παραρτήματος Βούλας (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.) γεμίζοντας με ενθουσιασμό και χαρά τους 18 νέους κατοίκους του. Η πρωτοβουλία της αποκατάστασης του χώρου, ονομάστηκε “Big Smile Project 2”, ως συνέχεια του εξαιρετικού έργου της ΜΚΟ Tandem και της ευγενικής χορηγίας της Mattel Children’s Foundation. Η μελέτη και η κατασκευή ανατέθηκαν στο αρχιτεκτονικό γραφείο «schema architecture & engineering» των Μαριάννα Αθανασιάδου και Χρήστου Σταυρογιάννη.
Στόχος της πρότασης ήταν η δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος οικογενειακής θαλπωρής, παιχνιδιού, και κυρίως ασφάλειας, στα πλαίσια μιας οικονομικής και χρονικά εφικτής υλοποίησης. Επίσης βασική στοιχείο του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία «προσωπικού» χώρου για  κάθε παιδί. Ο συγκεκριμένος θάλαμος φιλοξενεί 18 παιδιά διαφόρων ηλικιών και δυσκολιών, άρα και διαφορετικών αναγκών και δυνατοτήτων. Δημιουργήθηκαν λοιπόν χώροι που εξυπηρετούν τις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, με χαρακτήρα και ύφος καθώς προηγήθηκε αναλυτική χρωματική και μορφολογική επιμέλεια.

KRYPSONA
Στους χώρους ύπνου δημιουργήθηκαν προσωπικοί χώροι για το κάθε παιδί με δύο διαφορετικούς τρόπους. Στην πρώτη περίπτωση οι «κρυψώνες», διάτρητα δωματιάκια, αποτελούνταν από χαμηλά ξύλινα πάνελ με στρογγυλά διάκενα που πρόσφεραν ταυτόχρονα απομόνωση και ενιαία οπτική, ενώ στην δεύτερη, ο τοίχος στο προσκεφάλι των κρεβατιών «πάχυνε» ώστε να δημιουργηθούν «φωλίτσες», δηλαδή εσοχές για τα κρεβάτια στην λογική της αγκαλιάς και εξοχές για αποθηκευτικούς χώρους, με μια ενιαία όψη. Οι κοινόχρηστοι χώροι αντιμετωπίστηκαν ως χώροι συγκέντρωσης και παιχνιδιού, αναδιοργανώνοντας ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ η κίνηση ανάμεσά τους με την υπάρχουσα ράμπα, λειτούργησε ως ενοποιητικό στοιχείο μεταξύ διαφορετικών επιπέδων που αντιμετωπίστηκαν ως ουρανός – γη – βυθός θαλάσσης.

FOLITSES
Τέλος, η επιτυχία ενός τέτοιου έργου βασίζεται στην αποδοχή και εύρυθμη χρήση του από τους κατοίκους του. Σε αυτό το πλαίσιο, η Tandem, με την ολοκλήρωση του έργου, στήριξε τα παιδιά και το προσωπικό, ώστε οι κάτοικοι του χώρου – τα παιδιά – να αναπτύξουν συμπεριφορές και συνήθειες που θα προκύπτουν και θα σχετίζονται με το καινούριο τους σπίτι.

Share Button
BIG SMILE PROJECT 2
5 (100%) 1 vote

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *