ΑΛΛΑΓΗ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΚΑΔΗΜΕΙΑ

Από το Πολιτιστικό Κέντρο Ακαδήμεια, λάβαμε την παρακάτω επιστολή την οποία και αναδημοσιεύουμε αυτούσια:

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια / ΠΑΙΔΕΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», λειτούργησε σε ένα νέο χώρο πολιτισμού που δημιούργησε το Θέατρο Νέων του Δημήτρη Σεϊτάνη το 2010. Το νέο χώρο αποτέλεσαν παλαιά ανακατασκευασμένα αλλά και καινούρια κτίσματα ενός πρώην συνεργείου αυτοκινήτων της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος επί της οδού Μαραθωνομάχων στον αριθμό 8. Το συνολικό έργο της ανακατασκευής των παλαιών, της κατασκευής των νέων κτισμάτων και της εκτέλεσης των εργασιών για να αποκτήσει ο χώρος τη σημερινή του μορφή πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο με πρωτοβουλία και κόστος του Δ. Σεϊτάνη καθώς και συγγενών, φίλων και συνεργατών. Ο προσανατολισμός του Πολιτιστικού Κέντρου και οι δραστηριότητές του απλώθηκαν στους τρεις άξονες, που αναγράφονταν και κάτω από το όνομά του: «Ακαδήμεια / ΠΑΙΔΕΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», τονίζοντας έτσι το ολόπλευρο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό, τα γράμματα τις τέχνες και φυσικά την παιδεία.
Στο χώρο αυτόν πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις για παιδιά και έφηβους από το Θέατρο Νέων, αλλά και παραστάσεις άλλων θιάσων για ενήλικες. Στην αυλή, πραγματοποιήθηκαν θεατρικές παραστάσεις άλλων θιάσων, παραστάσεις κουκλοθεάτρου και θεάτρου σκιών, αφηγήσεις παραμυθιών και άλλες εκδηλώσεις.
Στην Ακαδήμεια, το Θέατρο Νέων διεύρυνε τις δραστηριότητές του και πρόσφερε όχι μόνο στην τέχνη και τον πολιτισμό αλλά και στην παιδεία. Εκτός από την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων για παιδιά και νέους, υπήρξε ο πρώτος φορές στην Ελλάδα που το 2010 οργάνωσε εργαστήρια δημιουργικού παιχνιδιού για βρέφη από 7 μηνών με τους γονείς τους. Επίσης, οργάνωσε εργαστήρια μουσικής προπαιδείας για νήπια με τους γονείς τους, δημιουργικής κίνησης και μουσικοκινητικής αγωγής για νήπια και μικρά παιδιά. Ακόμα προσέφερε θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους με στόχο τη δημιουργία και ανάπτυξη της αμφίδρομης σχέσης των παιδιών – και ως θεατές και ως δρώντες- με τη θεατρική πράξη και τις τέχνες γενικότερα αλλά και την εξέλιξη αυτής της σχέσης και στα δύο μέρη της, μέχρι τη μετεφηβική ηλικία.
Οργάνωσε ακόμη σεμινάρια και εργαστήρια για διάφορα θέματα, όπως Αφήγηση, Αυτοσχεδιασμό, Σεμινάρια Εκπαιδευτικού Δράματος και Δημιουργικής Κίνησης, Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας, Μουσικοθεραπείας και άλλα που προάγουν την παιδεία και τα οποία απευθύνονταν σε ενήλικες, νέους, εκπαιδευτικούς και γονείς. Επίσης διοργανώθηκαν βιβλιοπαρουσιάσεις και παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους κι έκτακτα εργαστήρια για παιδιά με καλλιτέχνες και ειδικευμένους παιδαγωγούς. Με τη διοργάνωση αυτών των εργαστηρίων, σεμιναρίων και εκδηλώσεων, το Θέατρο Νέων επιδίωξε να συμβάλει με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην καλλιέργεια της καλλιτεχνικής μας παιδείας, μιας παιδείας τόσο απαραίτητης για την αρμονική και ολόπλευρη ανάπτυξη του ατόμου και συνεπακόλουθα για τη συνοχή και εξέλιξη της ίδιας μας της κοινωνίας, η οποία όμως δυστυχώς στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί.
Το Πολιτιστικό Κέντρο Ακαδήμεια άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά, μετά από τις εργασίες ανακατασκευής που διήρκησαν δεκατρείς μήνες, το Σεπτέμβριο του 2010 και λειτούργησε μέχρι τον Ιούλιο του 2014. Η αιφνίδια αλλαγή των οικονομικών συνθηκών, η αδιαφορία της Πολιτείας, η διακοπή των επιχορηγήσεων αλλά και η δύσκολη συνεργασία με την ιδιοκτησία του χώρου μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε, υπήρξαν οι βασικές αιτίες που ανάγκασαν τους δημιουργούς του Πολιτιστικού Κέντρου «Ακαδήμεια / ΠΑΙΔΕΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» να αναστείλουν την λειτουργία του παραδίδοντας τον ανακατασκευασμένο χώρο με ό,τι καινούργιο δημιούργησαν σε αυτόν να παραμένει προς όφελος της ιδιοκτησίας του χώρου.
Παρά τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες αυτής της απόφασης το Θέατρο Νέων και το Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια / ΠΑΙΔΕΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» θα συνεχίσουν αλλού τις παραστάσεις και τις δραστηριότητές τους. Σύντομα θα ενημερωθείτε για το νέο χώρο και τον χρόνο που αυτές θα πραγματοποιηθούν.

Leave a Reply