ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ACTIONAID ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Η ActionAid καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της μετά τη χερσαία εισβολή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Καλεί, επίσης, όλα τα μέρη να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, που θα εγγυώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Η ActionAid καλεί τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα ώστε να εξασφαλίσει το τέλος της αυξανόμενης βίας. Πρέπει, επίσης, να εργαστεί για μια βιώσιμη και ειρηνική λύση για το Παλαιστινιακό ζήτημα που θα αντιμετωπίζει τις πολλές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τις πρακτικές παράνομης κατοχής που συμβαίνουν για σχεδόν 50 χρόνια πριν από τις τωρινές συρράξεις. Εάν οι ηγέτες του κόσμου δεν δράσουν, ο κύκλος της βίας θα συνεχιστεί.
Οι πιο πρόσφατες συρράξεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε 508 Παλαιστίνιους και 20 Ισραηλινούς. Αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση ώστε να σταματήσει η βία, πολλές ακόμα ζωές αθώων θα χαθούν. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον το 70% των θυμάτων στην Γάζα είναι άμαχοι. Περισσότεροι από 3.100 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 18.000, καθώς βόμβες και πύραυλοι έχουν καταστρέψει τα σπίτια τους. Οι επιθέσεις του Ισραήλ από αέρος και θαλάσσης έχουν καταστρέψει σημαντικό μέρος της υποδομής της Γάζας όπως τα συστήματα ύδρευσης, ηλεκτρισμού, αποχέτευσης καθώς και κέντρα υγείας και εκπαιδευτικές δομές. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται ραγδαία. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με τα τελευταία αποθέματα καυσίμων τους και οι κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς καθαρό πόσιμο νερό.
Η Marta Kaszubska, Διευθύντρια της ActionAid στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος δήλωσε: «Χιλιάδες σπίτια στην Γάζα έχουν ήδη καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς και χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Το τοίχος που έχει χτίσει το Ισραήλ γύρω από τη Γάζα σημαίνει ότι οι κάτοικοι δεν έχουν πού να πάνε για να ξεφύγουν από τη βία. Οι ηγέτες του κόσμου κάθονται άπραγοι για τόσο καιρό και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα της απραξίας τους. Η Γάζα βρίσκεται σε παράνομο αποκλεισμό εδώ και 7 χρόνια, γεγονός που έχει αφήσει το 80% των ανθρώπων να εξαρτώνται από ανθρωπιστική βοήθεια. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και χωρίς φόβο.» 

Leave a Reply