20 ΧΡΟΝΙΑ TOY STORY

Στις 22  Νοεμβρίου 1995, πριν δηλαδή από 20 χρόνια (ω, ναι, γεράσαμε), τα παιδιά και οι μεγάλοι γνώρισαν για πρώτη φορά τον Άντι, τον σερίφη Γούντι, τον Μπαζ και τον κύριο Πατατοκέφαλο, καθώς το Toy Story και τα παιχνίδια του ζωντάνεψαν (κυριολεκτικά) για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη. 

Η πρώτη ταινία της Pixar και το πρώτο εξ ολοκλήρου ψηφιακό animation δεν είναι μόνο ένα τεχνικό θαύμα (για το οποίο ο σκηνοθέτης Τζον Λάσιτερ τιμήθηκε με ειδικό Όσκαρ), αλλά και μια πανέμορφη παιδική ταινία η οποία αποδεικνύει ότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα καλό σενάριο ή με χαρακτήρες που κερδίζουν αμέσως το θεατή. Η ταινία όχι απλά θεμελίωσε, αλλά μάλλον απογείωσε την Pixar και οδήγησε όχι μόνο σε δυο sequels, αλλά και σε άλλες μεγάλες επιτυχίες, όπως τα A Bug’s Life, Monsters Inc. and Finding Nemo, που δύσκολα θα είχαν παραχθεί, αν το Toy Story δεν είχε σημειώσει αυτή την τεράστια επιτυχία!

toy-story-plirofories

Υπόθεση: Ο Γούντι, ένα παιχνίδι-σερίφης, είναι ο αναμφισβήτητος αρχηγός των παιχνιδιών ενός παιδιού, του Άντι. Όταν όμως ο Άντι παίρνει δώρο στα γενέθλια του έναν διαστημικό κούκλο, τον Μπαζ Λαϊτγίαρ αρχίζει και λατρεύει εκείνον πιο πολύ. Έτσι πλέον ο Μπαζ (που πιστεύει πως είναι αληθινός “αστροφύλακας”) γίνεται πλέον ο αρχηγός των παιχνιδιών. Ο Γούντι που τον ζηλεύει αποφασίζει να πάρει δραστικά μέτρα, και χωρίς την θέληση του ρίχνει τον Μπαζ από το παράθυρο και τα υπόλοιπα παιχνίδια στρέφονται εναντίον του.

wek9i2q

Μετά από ένα αναπάντεχο συμβάν ο Γούντι και ο Μπαζ βρίσκονται μόνοι στο δρόμο -ο Γούντι κάνει τα πάντα για να πείσει τον Μπαζ πως είναι ένα παιχνίδι μα ο Μπαζ βρίσκεται στον κόσμο του. Τότε οι δύο αντίπαλοι βρίσκονται στα χέρια ενός παιδιού, του Σιντ, γείτονα του Άντι, ο οποίος καταπιέζει και καταστρέφει τα παιχνίδια του. Ο Γούντι προσπαθεί να το σκάσει γιατί ο Άντι την επόμενη μέρα θα μετακόμιζε και τότε ο Μπαζ μαθαίνει όλη την αλήθεια. Το επόμενο πρωί όμως θα βρει τον Γούντι να σώζει τον Μπαζ μέσα από τα δόντια του Σιντ και οι δύο καταδιώκουν το φορτηγό μετακόμισης που μεταφέρει τα πράγματα της οικογένειας του Άντι. Τα Χριστούγεννα θα βρουν τον Άντι συντροφιά με τα δύο αγαπημένα του παιχνίδια, τον Γούντι και τον Μπαζ.

rs_560x415-140514132926-1024.disney-villains-sid-phillips

Το Toy Story υποστηρίχθηκε και από ένα all-star  καστ που δάνεισε τη φωνή του στους ήρωες, συμπεριλαμβανομένων των Tom Hanks ( Woody ), Tim Allen (Buzz) και John Ratzenberger (Hamm). H πανέμορφη ταινία χτύπησε όλες τις σωστές χορδές, κερδίζοντας τις καρδιές δεκάδων εκατομμυρίων μικρών και μεγάλων και κάνοντάς τους να κλάψουν και σήμερα θεωρείται πλέον κλασική.

To Toy Story αποδεικνύει ότι τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα καλό σενάριο ή με χαρακτήρες που κερδίζουν αμέσως το θεατή. Τα υπέρ της νέας τεχνολογίας σχεδίου που εισάγει η ταινία είναι οι πιο περίπλοκες κινήσεις, το πλάσιμο ενός ολότελα αυθεντικού κινηματογραφικού χώρου, η λαμπρότητα των χρωμάτων και οι πιο γοργοί αφηγηματικοί ρυθμοί.

Movie_poster_toy_story

Το Toy Story κέρδισε πάνω από 361 εκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο και έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, Καλύτερου  Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης  και Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το You’ve Got a Friend in Me του Randy Newman. Εν τέλει, βραβεύτηκε με το Ειδικό Όσκαρ Προσφοράς για την καινοτομία της ως η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων φτιαγμένη ολόκληρη με τη χρήση υπολογιστή. Έλαβε επίσης δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και μία για BAFTA.Το 2005 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

Η ταινία στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στις 5 Μαΐου του 1996. 

Leave a Reply