Η πολεμική κραυγή της Μητέρας Τίγρης

Για πρώτη φορά άκουσα το όνομα της Amy Chua πέρυσι, όταν διάβασα ένα άρθρο σχετικό με το bestseller στις ΗΠΑ βιβλίο της “THE BATTLE HYMN OF A TIGER MOTHER” (Η πολεμική κραυγή της Μητέρας-Τίγρης).  Προσωπικά, ως μαμά, αλλά και ως κόρη και έχοντας φυσικά υπάρξει παιδί, διαφώνησα αμέσως με τις ακραίες απόψεις της.
Παρατήρησα, όμως, ότι στο διαδίκτυο είχε ξεσπάσει έντονος πόλεμος σχετικά με το αν είχε ή όχι δίκιο η συγγραφέας, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριζαν ότι ο αυστηρός τρόπος της απαιτητικής κινεζικής παράδοσης, όπου μόνο η πρωτιά είναι αποδεκτή, με τον οποίον επέλεξε να μεγαλώσει τα παιδιά της η Chua, είναι τελικά ο ορθότερος τρόπος διαπαιδαγώγησης.
Ας δούμε, λοιπόν, εν συντομία ποιες είναι οι απόψεις της καθηγήτριας στη Νομική Σχολή του Γέιλ, κινεζικής καταγωγής Amy Chua, με αφορμή το, δίχως άλλο προκλητικό, βιβλίο της “Μητέρα Τίγρη”, που μεταφράστηκε στη γλώσσα μας από την Άννα Παπασταύρου και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Πρόκειται για την τολμηρή και απόλυτα ειλικρινή μαρτυρία μιας σκληρής, αλλά, κατά τα φαινόμενα, αποτελεσματικής μητέρας, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και προκάλεσε δεκάδες συζητήσεις στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως, αναφορικά με το ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να μεγαλώνει κανείς τα παιδιά του. Για την συγγραφέα αυτός είναι η στέρηση κάθε ελευθερίας και η προσήλωση σε συγκεκριμένους και πολύ υψηλούς στόχους. Με άλλα λόγια η Amy Chua, μαμά με αυξημένες προσδοκίες, στέρησε από τις κόρες της την παιδική τους ηλικία, ώστε να επιτύχει την άριστη μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ο πόλεμος στον οποίο παίρνει μέρος η μητέρα-τίγρη είναι αυτός με την καθημερινότητα για την σωστή ανατροφή των παιδιών της, κάθε μέρα και κάθε ώρα της εβδομάδας.  Από το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της, η συγγραφέας παραθέτει κάποιες από τις απαγορεύσεις που εφάρμοσε:

1.Απαγορεύεται στο παιδί να πάρει οποιονδήποτε βαθμό κάτω από άριστα.
2.Απαγορεύεται στο παιδί να μελετάει πιάνο ή βιολί κάτω από 3 ώρες την ημέρα
3.Απαγορεύεται στο παιδί να παρακολουθεί τηλεόραση
4.Απαγορεύεται στο παιδί να συμμετέχει σε σχολική παράσταση

και άλλα πολλά ΟΧΙ σε παιχνίδια, πάρτι, στην καθημερινή, φυσιολογική παιδική ζωή γενικότερα… ΟΧΙ που θα συναντήσετε εντός του βιβλίου… Στην πρώτη κιόλας σελίδα του κειμένου της Chua… Μετά 300 περίπου σελίδες στις οποίες παρακολουθούμε το πάθος με το οποίο η συγγραφέας και πετυχημένη επαγγελματίας αφοσιώνεται στην κάτι παραπάνω από αυστηρή ανατροφή των παιδιών της, το βιβλίο κλείνει με μια επιστολή που απευθύνει στη μητέρα της η μεγαλύτερη από τις δυο κόρες.
Η εξομολόγηση, λοιπόν, της Chua αποτελεί ένα χρονικό της αυστηρά κατευθυνόμενης, στρατιωτικής πορείας προς την ενηλικίωση δυο μικρών κοριτσιών, της Σοφία και της Λούλου, που τελικά έγιναν, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει η μητέρα τους, η αφοσιωμένη στα παιδιά της Μητέρα-Τίγρη, δύο απόλυτα πετυχημένα και ισορροπημένα παιδιά.

Leave a Reply