ΣΚΑΣΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ: ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

σκασμένα χέρια Μωρό – και μάλιστα μωρό υψηλού κινδύνου για ιώσεις όπως ήταν το δικό μου – εκτός από πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης, σημαίνει και σκασμένα χέρια. Γιατί πόσο πλύσιμο μπιμπερό, πιάτων, ρούχων και επιφανειών στο σπίτι μπορούν να αντέξουν δύο χέρια που τον χωροχρόνο τους καταλαμβάνει ένα μικρό παιδί; Και κυρίως πόσο σαπούνισμα και απολύμανση μπορούν να υποστούν τα ίδια; Τα πρώτα χρόνια της μικρής μου κόρης είχαμε όλοι όσοι ασχολούμασταν με τη φροντίδα της (και μπαμπάς και γιαγιά και κοπέλα) σκασμένα χέρια. Στην πορεία και καθώς εκείνη μεγάλωνε, το προνόμιο αυτό έμεινε μόνο σε μένα, άντε και στη μητέρα μου που δεν κάθεται να τα περιποιηθεί. Τον χειμώνα δεν δίνω καν σημασία στην εμφάνιση. Εκείνο που με εκνευρίζει είναι η φθαρμένη επιδερμίδα στο εσωτερικό των ακροδακτύλων μου – αντίχειρα και δείκτη κυρίως – που μου δίνουν την αίσθηση ότι χάνω την αφή μου. Όμως με τα κρύα έξω, ζεστά νερά μέσα, το κακό παραγίνεται και κάθε Μάρτη-Απρίλη συνειδητοποιώ πως και η εικόνα των χεριών μου δεν είναι ό,τι καλύτερο. Το να τα διατηρήσω λεία και απαλά στη διάρκεια του χειμώνα είναι mission impossible, παρ’ ότι προσπαθώ. Τουλάχιστον ας επιμείνω τώρα την άνοιξη μήπως τα επαναφέρω.

1) Λέμε «όχι» στα σκληρά προϊόντα καθαρισμού

Αρωματικά, αντιβακτηριδιακά ή σαπούνια που κάνουν πλούσιο αφρό και προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ ή απολεπιστικά με AHA απαγορεύονται! Διότι μπορεί να οδηγήσουν στον ερεθισμό της ξηρής επιδερμίδας. Επιλέγουμε σαπούνια χωρίς επιφανειοδραστικούς παράγοντες, που έχουν πλούσια, κρεμώδη υφή. Το ίδιο απαλά και θρεπτικά, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε λιπίδια, είναι και τα σαπούνια με ρευστή μορφή.

2) Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του νερού

Επειδή οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία, δηλαδή χέρια που έχουν εκτεθεί στο κρύο να μπουν μέσα σε καυτό νερό, επιδεινώνουν την ξηρότητα, άρα και τα σκασμένα χέρια, ρυθμίζουμε τη βρύση μας μεταξύ χλιαρού και δροσερού. Πλένουμε τα χέρια χωρίς έντονη τριβή και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία του καθαρισμού ταμπονάροντας απαλά με την πετσέτα.

3) Φοράμε πλαστικά γάντια

Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Όχι συνέχεια. Όταν κάνουμε δουλειές με νερά.

4) Επιλέγουμε προσεκτικά την ενυδατική μας κρέμα

Το ζητούμενο στις κρέμες χεριών είναι να δημιουργήσουν μία προστατευτική «μεμβράνη» στην επιδερμίδα. Βαζελίνη, λανολίνη, βούτυρο καριτέ είναι, λοιπόν, τα πρώτα στη λίστα συστατικά που αποτρέπουν τη διαδερμική απώλεια νερού και, ουρία, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς μαλακτικούς παράγοντες για την έντονη ξηρότητα. Τις χρησιμοποιούμε μετά από κάθε πλύσιμο, αλλά και στη διάρκεια της μέρας όποια στιγμή νιώθουμε την επιδερμίδα στα χέρια να τραβάει.

5) Φοράμε γάντια στον ύπνο

Απλώνουμε μεγάλη ποσότητα κρέμας στα σκασμένα χέρια μας ή μία πιο λιπαρή σύνθεση που δεν είναι ανεκτή κατά τη διάρκεια της ημέρας – ίσως με πολλή βαζελίνη – φοράμε ένα ζευγάρι βαμβακερά γάντια και… καληνύχτα! Το επόμενο πρωί η επιδερμίδα είναι απαλή και αναζωογονημένη (πετυχαίνει και στις σκασμένες φτέρνες με κάλτσες).

Σε συνεργασία με τις beauty editors Αντωνία Θωμοπούλου και Λένα Ιωαννίδου, δημιουργούς του skingurus.gr

Leave a Reply