panadolbaby-skin_talcmag-01panadolbaby-skin_talcmag-01
panadolbaby-skin_talcmag-02panadolbaby-skin_talcmag-02

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ

Όμορφες στιγμές στο γιορτινό τραπέζι, μαζί με τα παιδιά σας. Απολαύστε παρέα πεντανόστιμες και θρεπτικές συνταγές που…μυρίζουν Χριστούγεννα.

Βελουτέ γλυκιάς κολοκύθας με κάρδαμο και τζίντζερ

Υλικά

Μία μικρή κολοκύθα περίπου 2,5 κιλά, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους

2-3 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους

1 κρεμμύδι μέτριο, χοντροκομμένο

1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μικρή ρίζα τζίντζερ κομμένη σε φέτες

7 κούπες ζωμό λαχανικών

7 σπόρους κάρδαμο (τους ανοίγουμε και κοπανίζουμε στο γουδί)

αλάτι, πιπέρι

200 γρ. κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, το λάδι και το βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε στη φωτιά για 3 λεπτά. Ρίχνουμε την κολοκύθα, την πατάτα και τις φέτες τζίντζερ και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και το κάρδαμο και αφήνουμε να βράσουν για περίπου μισή ώρα. Δοκιμάζουμε την πατάτα και την κολοκύθα και, αν έχουν μαλακώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ ή την πολτοποιούμε με τον χειροκίνητο πολτοποιητή κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα. Ξαναβάζουμε στη φωτιά, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και, αν τη θέλουμε πιο αραιή, προσθέτουμε λίγο νεράκι και την κρέμα γάλακτος, εφόσον επιθυμούμε. Ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.  

turkey-breast-fillets-with-apricot-stuffing500

«Δεματάκια» από φιλέτα γαλοπούλας τυλιχτά με μπέικον και φρέσκα μυρωδικά

 Υλικά

 4 στήθη γαλοπούλας φιλεταρισμένα (ζητάμε από τον χασάπη να είναι ελαφρώς χτυπημένα)

8 φέτες μπέικον

Για τη μαρινάδα:

½ κούπα χυμό πορτοκαλιού

1 κ.σ. μέλι

2 κ.σ. μαϊντανό

1 κ.σ. εστραγκόν

1 κ.σ. μέλι

1 κ.γ. μουστάρδα

1 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Τοποθετούμε σε μπολ τα φιλέτα γαλοπούλας και περιχύνουμε με τη μαρινάδα έτσι ώστε να πάει παντού. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για τρεις ώρες ή και από την προηγούμενη αν είναι δυνατόν. Στρώνουμε σε ταψί λαδόκολλα και βγάζουμε τα φιλέτα από τη μαρινάδα. Σταυρώνουμε δύο φέτες μπέικον ώστε να δημιουργήσουμε ένα Χ επάνω στην επιφάνεια του φιλέτου και διπλώνουμε τις άκρες που προεξέχουν προς την κάτω πλευρά του φιλέτου. Τοποθετούμε τα «δεματάκια» στη λαδόκολλα και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά.

cinnpoundcake3

Κέικ Χριστουγέννων με πετιμέζι και κανέλα

Υλικά – Σε δύο διαφορετικά μπολ

Πρώτο μείγμα

3 ½ κούπες αλεύρι

1 κ.γ. σόδα φαγητού

1 κ.γ. κρεμόριο

1 κ.γ. κανέλα

Δεύτερο μείγμα

1 κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα πετιμέζι

1 κούπα χυμό πορτοκαλιού

1 κούπα ζάχαρη

 Προαιρετικά ½ κούπα καρύδια και ½ κούπα σταφίδες

Ζάχαρη άχνη για το κοσκίνισμα στο τέλος

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα υλικά του 1ου μείγματος. Ανακατεύουμε τα υλικά του δεύτερου μείγματος. Ρίχνουμε σιγά σιγά το πρώτο μείγμα μέσα στο δεύτερο. Μπορούμε να ανακατέψουμε καλά με το σύρμα, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε μίξερ. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε πάλι. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα του κέικ  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου για 40-45 λεπτά.  (Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν βγει στεγνό για να καταλάβουμε αν έχει ψηθεί καλά.). Το βγάζουμε από τον φούρνο και αναποδογυρίζουμε αφού περιμένουμε για 3-4 λεπτά να σταθεί. Κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη.

tsogka

Share Button
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο


Όμοια άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *