ΤΙ ΘΑ ΦΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ;

«Τρέφεται σωστά; Του δίνω όλα όσα χρειάζεται να μεγαλώσει και να γίνει ένα γερό παιδάκι;»: Τι πιο σύνηθες από έναν νέο γονιό που ανησυχεί για τη διατροφή του παιδιού του. Υπάρχουν όμως αξιόπιστες, σύγχρονες οδηγίες για την ιδανική διατροφή των μωρών από τη μέρα της γέννησής τους μέχρι περίπου τα δύο πρώτα χρόνια τους; Ιδανική διατροφή είναι αυτή που προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ένα βρέφος, εγγυάται τη βέλτιστη ανάπτυξή του και συντελεί στο να γίνει κάποτε ένας υγιής ενήλικας. Τις οδηγίες δίνουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η UNICEF.
Όλα ξεκινούν από το μητρικό γάλα. Αποτελεί την καλύτερη τροφή (και όχι μόνο) για την υγιή ανάπτυξη των μωρών. Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες ζωής, μετά στη διατροφή τους προστίθενται, λίγο λίγο, οι στερεές τροφές, ενώ, παράλληλα, συνεχίζεται και ο θηλασμός (υγρή τροφή) μέχρι τα δύο τους χρόνια ή και λίγο περισσότερο. Είναι σημαντικό οι στερεές τροφές να είναι πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία και να δίνονται σε ικανοποιητικές ποσότητες. Στην αρχή, στους έξι μήνες του μωρού, οι γονείς πρέπει να του δίνουν τροφές σε πολύ μικρές ποσότητες (κουτάλια) και, σταδιακά, καθώς το παιδί μεγαλώνει, να τις αυξάνουν. Η διατροφή των μικρών παιδιών πρέπει να έχει ποικιλία και να περιλαμβάνει κρέας, ψάρι, πουλερικά και αυγά όσο το δυνατόν συχνότερα.
Τα μωρά 6 μηνών μπορούν να φάνε τροφές σε μορφή χυλού-κρέμας, δηλαδή, ημιστερεές. Σιγά σιγά η πυκνότητά τους μπορεί να αυξάνεται (πολύ μικρά κομμάτια). Από 9 μηνών μπορούν να δοκιμάσουν ψιλοκομμένες τροφές αλλά και εκείνες που μπορούν να πιάσουν με τα χεράκια τους, ενώ από 12 μηνών τα περισσότερα παιδιά μπορούν να τρώνε ό,τι τρώει όλη η οικογένεια, ακριβώς όπως τα τρώνε οι υπόλοιποι ή τεμαχισμένα. Τα τρόφιμα βέβαια πρέπει να είναι κατάλληλα με την ηλικία του μωρού.
Ως προς τη συχνότητα των γευμάτων -πέραν του θηλασμού- η χορήγηση στερεών τροφών συστήνεται να γίνεται: στα μωρά 6-8 μηνών σε 2-3 γεύματα την ήμερα τα οποία θα αυξηθούν σε 3-4 στα ηλικίας 9-23 μηνών. Επίσης, αναλόγως την όρεξη του κάθε μωρού μπορούν να προσφερθούν 1-2 ενδιάμεσα σνακ. Εκτός από τη διασφάλιση της κατάλληλης ποικιλίας, ποσότητας και συχνότητας  των γευμάτων είναι πολύ σημαντικό οι γονείς (ειδικά οι Ελληνίδες μητέρες) να συνηθίζουν το λεγόμενο ανταποκριτικό τάισμα «responsive feeding», που σημαίνει: Tαΐζετε τα μωρά και βοηθάτε, αργά και υπομονετικά, τα μεγαλύτερα παιδιά να τρώνε μόνα τους, ενθαρρύνοντάς τα χωρίς όμως να τα πιέζετε. Όταν και αν αρνούνται το φαγητό, πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς τροφών και να θυμάστε ότι οι στιγμές του φαγητού είναι περίοδοι μάθησης και αγάπης – μιλήστε στο παιδί σας κοιτώντας το στα μάτια.

Η Χριστίνα Σουέρεφ είναι διατροφολόγος – διαιτολόγος BSc.

Leave a Reply