ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ “ΝΑΙ” ΣΤΗ ΒΡΩΜΗ [ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΜΙΑ ΑΛΜΥΡΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ]

βρώμηΟι νιφάδες βρώμης ανήκουν στη μικρή ομάδα των τροφών που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη σε μεγάλους και παιδιά. Η βρώμη, πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, δεσμεύει τη χοληστερόλη, ενώ απαγορεύει την απορρόφησή της από το έντερο. Επίσης, μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Έτσι, σε συνδυασμό με περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών ουσιών και τακτική σωματική άσκηση, μπορεί να μειώσει τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης. Τη βρώμη την τρώμε συνήθως σε συνδυασμό με γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι). Μπορούμε εναλλακτικά να τη ρίξουμε στο multi και να τη μετατρέψουμε σε σκόνη και έπειτα να την προσθέσουμε σε διάφορα αρτοσκευάσματα (ψωμί, κέικ κ.λπ.) Εμείς θα ετοιμάσουμε αφράτα μοσχαρίσια μπιφτεκάκια και πεντανόστιμα μπισκότα βρώμης με κομμάτια μαύρης σοκολάτας!

Μοσχαρίσια μπιφτεκάκια με νιφάδες βρώμης

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2/3 κούπας αλεσμένη βρώμη (να γίνει σκόνη)
  • 2/3 κούπας αλεσμένη φρυγανιά ολικής άλεσης (ή κανονική)
  • 1/2 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη ή στο multi
  • 2 μέτριες ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή στο multi
  • 1 κ.σ. αλάτι 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε να ανακατευτούν καλά. Αφήνουμε για 1-2 ώρες εάν προλαβαίνουμε, αλλιώς πλάθουμε απευθείας μικρά μπαλάκια, στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψάκι μας, ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180º για 20-25 λεπτά. Tip: Προσθέτουμε όποιο μυρωδικό θέλουμε, εφόσον αρέσει στα παιδιά (π.χ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, δυόσμο κ.λπ.)

Μπισκότα με βρώμη και κομμάτια σοκολάτας

  • 6 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • Ξύσμα και χυμός από 1½ πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 1 1/2 κούπα αλεσμένη βρώμη (να γίνει σκόνη)
  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 3 κ.γ. baking powder (το ανακατεύουμε με το αλεύρι)
  • 1/2 κούπα μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη
Χτυπάμε στο μίξερ τα τρία πρώτα υλικά: μαύρη ζάχαρη, μέλι και ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τη σειρά που αναγράφονται, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα. Ανεβάζουμε έπειτα την ταχύτητα για άλλα 2 λεπτά. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας. Ανακατεύουμε με σπάτουλα και τοποθετούμε τον κάδο του μίξερ στο ψυγείο για μία ώρα. Δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από το ψυγείο, ανάβουμε τον φούρνο στους 180°. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και χρησιμοποιώντας δύο κουταλάκια (το ένα το γεμίζουμε και με το άλλο το αδειάζουμε επάνω στη λαδόκολλα) απλώνουμε τις δόσεις της ζύμης που θα έχουν σχήμα ακανόνιστο (σαν βραχάκια) σε ταψάκι όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, διατηρώντας κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο. Ψήνουμε για περίπου 8 λεπτά, βγάζουμε από τον φούρνο και έπειτα από 2-3 λεπτά μεταφέρουμε σε σχάρα για να αερίζονται από κάτω.

Leave a Reply