ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ

Κουλουράκια της ΛαμπρήςΠεντανόστιμα και μοσχοβολιστά, τα κουλουράκια της Λαμπρής από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου κλέβουν την παράσταση τις πασχαλινές ημέρες! Να θυμάστε μόνο ότι αποκλείεται να φάτε μόνο ένα! 

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 αυγά
  • 375 γρ. ζάχαρη
  • 230 ml γάλα χλιαρό
  • 1 κ.σ. αμμωνία & 1 κ.σ. baking powder ή 1 κ.σ. baking powder & 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι

Υλικά για το ψήσιμο

  • 1 αυγό
  • 2-3 κ.σ. νερό

Σκεύη / Συσκευές: Μίξερ, Ταψί φούρνου
Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος Αναμονής: 1 ώρα
Χρόνος Ψησίματος: 20-25’
Μερίδες: 50-60 κουλουράκια
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Εκτέλεση

1) Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

2) Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.

3) Διαλύουμε την αμμωνία στο ποτήρι με το γάλα και το ρίχνουμε στη ζύμη σίγα-σιγά.

4) Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, χαμηλώνουμε τελείως το μίξερ και  προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το αλάτι και τη βανίλια. Αφήνουμε να  ζυμωθούν για 3-4 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είμαι μαλακή, εύπλαστη, να μην κολλάει στα χέρια και να μην είναι ελαστική.

5) Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

6) Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχέδια.

7) Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με ένα αυγό χτυπημένο με λίγο νερό.

8)  Ψήνουμε κάθε παρτίδα σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά στους 170°C.

TIP: Όσο πλάθετε τα κουλουράκια της Λαμπρής, δουλέψτε τη ζύμη γρήγορα με τα χέρια σας. Επειδή πρόκειται ουσιαστικά για μια ζύμη βουτύρου, η ζεστασιά των χεριών σας θα λιώσει το βούτυρο και δεν θα πλάθονται εύκολα τα κουλουράκια σας.

Πηγή

Leave a Reply