Η ΚΑΛΗ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

πρωινόΗ σπουδαιότητα ενός καλού πρωινού στη διατροφή των παιδιών έχει αποδειχθεί επιστημονικά εδώ και πολλές δεκαετίες. Το ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας δεν αποτελεί κλισέ, αλλά το θεμέλιο για το υπόλοιπο της ζωής ενός παιδιού. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δεκάδες μελέτες που δείχνουν την άμεση σύνδεση ενός καλού πρωινού με τη δυνατότητα του παιδιού να αποδώσει σωστά στην τάξη και να αντεπεξέλθει στις ενεργειακές ανάγκες τόσο του σώματος όσο και του εγκεφάλου του. Σε μια μελέτη-σταθμό στην παιδιατρική από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στις ΗΠΑ, φάνηκε έντονα η σχέση αυτή: παιδιά από έξι διαφορετικά δημοτικά σχολεία της πολιτείας τα οποία κλήθηκαν από επιτροπή επιστημόνων να τρώνε σταθερά ένα θρεπτικό πρωινό, ύστερα από μικρό διάστημα, παρουσίασαν σημαντική πρόοδο τόσο στους βαθμούς όσο και στη συμπεριφορά.

Όλα αυτά είναι λίγο έως πολύ γνωστά σε όλους τους γονείς. Είναι λοιπόν απορίας άξιον το ότι σχεδόν το 40% των παιδιών δεν τρώνε πρωινό καθόλου ή η κατανάλωσή του είναι απρογραμμάτιστη ή βασίζεται σε τρόφιμα τα οποία είναι γεμάτα ζάχαρη. Η ζάχαρη, σε αυτήν την περίπτωση, το μόνο που κάνει είναι να δώσει μια έντονη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα που θα κρατήσει ελάχιστο χρόνο και τελικά θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτό που θέλουμε. Για παράδειγμα, αν το πρωινό περιλαμβάνει κάποιο δημητριακό γεμάτο ζάχαρη, και μαζί με αυτό το παιδί καταναλώσει έναν χυμό και ένα κομμάτι κέικ, φανταστείτε πόσο μεγάλη ποσότητα ζάχαρης εισέρχεται στον οργανισμό του σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η ποιότητα του παιδικού πρωινού εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τον καλό προγραμματισμό και την προσπάθεια των γονιών. Σε όλα τα έτοιμα προϊόντα που αγοράζουμε πρέπει να ελέγχουμε τα συστατικά μια και στα περισσότερα τυποποιημένα προϊόντα υπάρχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης.

ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Προγραμματίστε από το προηγούμενο βράδυ το πρωινό της επόμενης ημέρας.
  • Πρέπει πάντα να υπάρχουν και πράγματα που δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά αντίθετα θυμίζουν κάτι από αλάτι. Πολλά παιδιά προτιμούν γεύσεις που δεν έχουν ζάχαρη, αλλά στο πρωινό νιώθουν εξαναγκασμένα από εμάς τους ίδιους σε «γλυκές» γεύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα σάντουιτς με κοτόπουλο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι η λύση.
  • Τα δημητριακά ολικής άλεσης, ή το αντίστοιχο ψωμί, είναι καθοριστικά, μια και είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και περιέχουν και πολλές βιταμίνες.
  • Το ίδιο και το γιαούρτι, και τα γαλακτοκομικά που προσφέρουν πολύτιμο για τα κόκαλα και τα δόντια του παιδιού ασβέστιο.
  • Επίσης τα φρούτα είναι καλό να τα σερβίρετε ολόκληρα.  Χυμό να τα κάνετε μόνο αν το παιδί τα αποφεύγει. Είναι σημαντικό όταν φτιάχνετε τον χυμό να βάζετε και μερικά λαχανικά –το καρότο για παράδειγμα– μέσα στον αποχυμωτή.
  • Mερικά παιδιά τείνουν να καταναλώνουν τις περισσότερες θερμίδες τους το βράδυ και αυτό τα κάνει να βλέπουν με «κακό» μάτι το πρωινό. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να αρχίσετε να τους μοιράζετε τις θερμίδες σε ολόκληρη την ημέρα.
  • Όταν τους ετοιμάζουμε αυγά καλό είναι πάντα να προσπαθούμε να τα συνοδεύσουμε με φρούτα γιατί και γευστικά ταιριάζουν.
  • Επίσης η βρώμη μπορεί εύκολα να μαγειρευτεί και μαζί με το γάλα και λίγο μέλι ή χυμό φρούτου να αποτελέσει το ιδανικό πρωινό.

Το πρωινό θέλει περίσκεψη, προγραμματισμό και λίγη δημιουργικότητα• δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε κανένα φαγητό και να το αποκλείουμε από αυτό. Το βασικό είναι να πάρουν τα παιδιά μας όλα τα στοιχεία που θα τους εξασφαλίσουν καλή υγεία και πνευματική εγρήγορση. Μάλιστα, για να καλυφθεί το κομμάτι της δημιουργικότητας, υπάρχουν δεκάδες βιβλία με ιδέες για παιδικό πρωινό, ενώ το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει τεράστια πηγή ιδεών για κάθε γονιό.

Leave a Reply