miloi ago georgiou leftmiloi ago georgiou left
miloi ago georgiou rightmiloi ago georgiou right

ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

Οι γιορτές είναι για τους περισσότερους γονείς μια καλή ευκαιρία να περάσουν λίγο παραπάνω χρόνο με την οικογένειά τους, να «αποκαταστήσουν» τη σχέση με τα παιδιά, που τόσο δοκιμάζεται τον υπόλοιπο χρόνο, και να επαναδιαπραγματευτούν στο μυαλό τους τη σχέση τους με την καθημερινότητα. Όμως ταυτόχρονα είναι και μια πηγή άγχους, γιατί θα πρέπει να ευχαριστήσουν τα παιδιά, να περάσουν χρόνο μαζί τους αλλά να ασχοληθούν και με το φαγητό, το οποίο σε γιορτές όπως η Λαμπρή είναι κεντρικό κομμάτι των δραστηριοτήτων.
Ένα μεγάλο ερώτημα τις μέρες αυτές είναι η μαγειρίτσα, που συνήθως τα παιδιά αποφεύγουν εξαιτίας της έντονης γεύσης των εντοσθίων. Σήμερα σας δίνουμε μια εναλλακτική συνταγή βασισμένη στο κοτόπουλο που η γεύση της πλησιάζει την παραδοσιακή. Επίσης για το αρνί η συνταγή μας είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται «παρακολούθηση».

Μαγειρίτσα με κοτόπουλο και λαχανικά
Για 4 άτομα

● 100 γραμμ. συκωτάκια κοτόπουλο
● 1 κοτόπουλο ολόκληρο
●1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες
●2 καρότα
● 1 κουταλιά ελαιόλαδο
●1 μαρούλι πλυμένο και ψιλοκομμένο
●2 κούπες κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
● 1/2 κιλό σέσκουλα ψιλοκομμένα
●1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
●2 αυγά
●Χυμός 2 λεμονιών
● Αλάτι και πιπέρι

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το κοτόπουλο και τα αφήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το νερό και σουρώνουμε. Το νερό το κρατάμε, γιατί θα είναι η βάση της σούπας. Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και πετάμε τα κόκαλα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα συκωτάκια μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα κόβουμε σε κομμάτια. Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα τον ζωμό από το κοτόπουλο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με το συκωτάκι, με εξαίρεση τον μισό άνηθο, το λεμόνι και τα αυγά. Αλτοπιπερώνουμε καλά και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό. Βράζουμε το μείγμα για 30 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα αυγά, το λεμόνι και δύο κουταλιές από το υγρό της κατσαρόλας και τα χτυπάμε πολύ καλά. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε κι άλλο υγρό από την κατσαρόλα. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουμε το φαγητό με το μείγμα του αυγού ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο άνηθο και σερβίρουμε αμέσως.

Αρνί με πατάτες στο φούρνο
Για 6 άτομα

●2 κιλά αρνί «χεράκι» κομμένο σε μερίδες
●2 κιλά πατάτες
●1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
●3 κλαδάκια δεντρολίβανο φρέσκο
●1/2 κουταλάκι μουστάρδα σκόνη
● 1/2 κούπα ελαιόλαδο
●2 κούπες κόκκινο κρασί
● 1/4 κουταλάκι ζάχαρη
●1 κούπα νερό
●Αλάτι και πιπέρι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τις πατάτες σε κύβους 2Χ2 εκ. Τις απλώνουμε σε ένα ταψί και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και το δεντρολίβανο. Αλατοπιπερώνουμε καλά και τα βάζουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Στο μεταξύ αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το πασπαλίζουμε με τη μουστάρδα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και προσθέτουμε 1 κούπα κόκκινο κρασί. Με μια σπάτουλα ξύνουμε καλά τη βάση του ταψιού και ανακατεύουμε το περιεχόμενο. Προσθέτουμε και τη δεύτερη κούπα κρασί, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέτουμε το νερό. Τοποθετούμε το κρέας πάνω από τις πατάτες και σφραγίζουμε το ταψί με διπλό αλουμινόχαρτο. Επαναφέρουμε το ταψί στον φούρνο για μία ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το αρνί για 15 λεπτά επιπλέον.

Share Button
ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ
5 (100%) 1 vote


Όμοια άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 
CLOSE
CLOSE