ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΑΦΡΑΤΑ ΚΕΪΚ

Πλημμυρίστε το σπίτι σας με το άρωμα ενός φρεσκοψημένου κέικ και κερδίστε την πιο μεγάλη αγκαλιά από τους μικρούς σας γευσιγνώστες. Ετοιμάστε νόστιμα κέικ για κολατσιό στο σχολείο ή απογευματινό σνακ. Το Τaλκ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ψησίματος Κέικ, στις 18 Μαΐου, με τις πιο νόστιμες συνταγές. Το μυστικό της επιτυχίας; Αγνά υλικά και αγάπη.

cake

Κέικ βανίλια-κακάο

Υλικά

250 γρ. βούτυρο λιωμένο και ένα μικρό κομμάτι για να βουτυρώσουμε τη φόρμα
400 γρ. ζάχαρη
4 αυγά ολόκληρα και τρία ασπράδια
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
4 βανίλιες
½ κ.γ. αλάτι
5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
500 γρ. αλεύρι
300 γρ. κρέμα γάλακτος
70 γρ. κακάο διαλυμένο σε 150 γρ. καυτό νερό 

coca

Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε όλα τα αυγά, το ξύσμα, τις βανίλιες, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, λίγο-λίγο το αλεύρι και, τέλος, την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε τα 2/3 του μείγματος μέσα σε βουτυρωμένη φόρμα και ανακατεύουμε το υπόλοιπο 1/3 με το διαλυμένο κακάο. Προσθέτουμε και αυτό στη φόρμα και το βοηθάμε να πάει μέχρι κάτω κάνοντας κύκλους με ένα πιρούνι. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.

Κέικ καρότου

Υλικά

240 ml ελαιόλαδο
250 γρ. ζάχαρη καστανή
4 αυγά
350 γρ. καρότα τριμμένα στον ψιλό τρίφτη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
½ κ.γ. αλάτι
1 ½ κ.γ. κανέλα
4 βανίλιες
1 κ.γ. σόδα φαγητού
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την επικάλυψη

60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια
230 γρ. ζάχαρη άχνη
½ κ.γ. βανίλια
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

carrot1

Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα αυγά, τα καρότα, και έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι, την κανέλα, τις βανίλιες, τη σόδα, το μπέικιν και, τέλος, το αλεύρι λίγο-λίγο. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στους 175 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με το τυρί κρέμα μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα χωρίς σβόλους. Έπειτα ρίχνουμε λίγη-λίγη την άχνη ζάχαρη και αφού ανακατευτούν καλά προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα και πάλι ανακατεύουμε. Απλώνουμε την επικάλυψη στο κέικ αφού κρυώσει.

Ελαφρύ κέικ με μήλα

Υλικά

5-6 μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια
1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
½ κ.γ. κάρδαμο
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 φλ. καφέ νερό

Για το κέικ

1 κούπα ελαιόλαδο
1/3 κούπας ζάχαρη καστανή
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Χυμό από δύο πορτοκάλια
½ κ.γ. βανίλια
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως

apple

Εκτέλεση: Βάζουμε σε κατσαρόλα τα μήλα, ρίχνουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο, τη ζάχαρη και το νερό. Τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε τη φωτιά και τα ρίχνουμε σε γυάλινο μπολ για να κρυώσουν. Στο μεταξύ προετοιμάζουμε το κέικ. Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τον χυμό, τη βανίλια, το μπέικιν. Επειδή η ζύμη μας θα γίνει πηχτή και όχι ρευστή, μπορούμε να αλλάξουμε τον αναδευτήρα με αυτόν του ζυμώματος, προτού ρίξουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο πυρέξ διαστάσεων περίπου 20Χ30, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας για να απλωθεί παντού. Ρίχνουμε από πάνω σε όλη την επιφάνεια το μείγμα με τα μήλα και τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

tsogka

One Response

  1. Dora Lappa 15 Μαΐου, 2014

Leave a Reply