ΑΛΑΤΙ ΨΙΛΟ, ΠΑΙΔΑΚΙ ΧΟΝΤΡΟ

Όλοι οι γονείς γνωρίζουμε την έντονη παρουσία της ζάχαρης στην καθημερινή δίαιτα των παιδιών μας, αλλά σχεδόν ποτέ δεν δίνουμε σημασία στην εξίσου μεγάλη, ίσως και μεγαλύτερη, παρουσία αλατιού, σε όλες τις μορφές του, στο φαγητό. Βλέπετε, το αλάτι, όπως και η ζάχαρη, εμφανίζεται με πολλές μορφές στο πιάτο, πολύ καλά μεταμφιεσμένο για να τo παρατηρήσουμε. Ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούμε τυποποιημένα προϊόντα, όπως τα αλλαντικά. Η αλήθεια είναι ότι το ίδιο πρόβλημα αφορά και τους ίδιους τους γονείς, αλλά πάντα θεωρούμε ότι σε μικρή ηλικία το «παιδί δεν έχει ανάγκη» προστασίας από το αλάτι. Αυτή η σκέψη, αν επικρατήσει, μπορεί να αποβεί καταστροφική. Το αλάτι είναι μια γεύση που «μαθαίνεται» και για τον λόγο αυτόν η αντιστροφή αυτής της διαδικασίας είναι σχετικά εύκολη. Οι βασικοί κανόνες είναι απλοί:

  • Πρέπει σχεδόν πάντα να προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε εποχικά υλικά, τα οποία εξαιτίας της ιδιαίτερης έντασης στη γεύση τους δεν χρειάζονται υποστήριξη από το αλάτι.
  • Τα τυποποιημένα προϊόντα, και ειδικά αυτά που έχουν περάσει από θερμική επεξεργασία, συνήθως περιέχουν πολλές κρυμμένες μορφές αλατιού, που τις περισσότερες φορές εμφανίζονται και με χημικές ονομασίες στις οποίες κανείς δεν δίνει σημασία. Απλώς, για να καταλάβουμε όλοι πόσο εκτεταμένο είναι αυτό το φαινόμενο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και η μαγειρική σόδα ή το baking powder περιέχουν συγκεκριμένες μορφές αλατιού.
  • Όταν θέλουμε να δώσουμε ένταση στο φαγητό είναι προτιμότερο να προσθέτουμε μυρωδικά, ή να σοτάρουμε το κρεμμύδι λίγο παραπάνω σε χαμηλές θερμοκρασίες, παρά να προσθέτουμε απλόχερα αλάτι που θα μας λύσει το πρόβλημα με «ευκολία». Απλώς υπολογίστε ότι ένας μέσος άνθρωπος δεν πρέπει να καταναλώσει περισσότερο από 2.300 mg αλάτι τη μέρα, δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι αλάτι, ενώ ένα απλό σάντουιτς με μια φέτα αλλαντικό και μια φέτα τυρί περιέχει τουλάχιστον 800 mg αλάτι. Δύο σταγόνες λεμόνι στο φαγητό πιθανώς θα αντικαταστήσουν την ανάγκη έξτρα αλατιού στην τελική γεύση.
  • Πρέπει πάντα να έχουμε στον νου μας ότι η μεγάλη χρήση αλατιού στην καθημερινή δίαιτα των παιδιών μας έχει πάρει διαστάσεις επιδημικές που έχουν αποτέλεσμα υπέρβαρα παιδιά με έντονα προβλήματα υγείας. Η μαγειρική παρέμβαση μπορεί να λύσει ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των προβλημάτων.

 

Οι παρακάτω συνταγές αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα μαγειρικής με λίγο αλάτι:

ΚΕΦΤΑΔΑΚΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑ– Για 4 μερίδες

• 500 γραμμ. κιμά γαλοπούλας
• 2 αυγά
• 1 κούπα νιφάδες βρώμης
• 1 μικρό κρεμμύδι
• 1 κουταλάκι ρίγανη
• 1/2 κουταλάκι ξερό βασιλικό
• 2 σκελίδες σκόρδο

• 2 κούπες φρέσκο ζωμό κοτόπουλου

Για τη σάλτσα
• 2 κουταλιές πελτέ ντομάτα
(χωρίς αλάτι)
• 1/2 κουταλάκι χυμό λεμόνι
• 1 κουταλιά τριμμένη παρμεζάνα
• 2 κουταλιές γάλα εβαπορέ
• 1 κουταλάκι μαϊντανό ξερό ή 2 κουταλιές φρέσκο ψιλοκομμένο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο

Στο μπλέντερ βάζουμε τις νιφάδες της βρώμης και τις κόβουμε μέχρι να πάρουν τη μορφή αλευριού. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον ζωμό και τον κιμά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τα βγάζουμε από το μπλέντερ και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τον κιμά. Αναμειγνύουμε με το χέρι πολύ καλά και τα πλάθουμε σε κεφτεδάκια. Ζεσταίνουμε τον ζωμό σε μια μικρή κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό. Τα βγάζουμε από τον ζωμό σε μια πιατέλα και τα σκεπάζουμε. Κρατάμε τα υγρά που έχουν περισσέψει. Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε ελαφρά και βάζουμε τον πελτέ, το λεμόνι και τον μαϊντανό. Αμέσως προσθέτουμε τα υγρά από τα κεφτεδάκια και το γάλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Μόλις η σάλτσα δέσει προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε καλά και το βγάζουμε από τη φωτιά. Μπορούμε να σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα μαζί με ρύζι, ή μακαρόνια, ή λαχανικά.

“ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ” ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ- Για 4 μερίδες

• 4 πορτοκαλί γλυκοπατάτες
• 1/2 κούπα ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι θυμάρι
• 1/4 κουταλάκι κανέλα

Θα χρειαστούμε ένα μπουκάλι με στόμιο σπρέι που να είναι κατάλληλο για να το χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική. Γεμίζουμε το μπουκάλι με το ελαιόλαδο. Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε όπως θα κόβαμε τις κανονικές για τηγάνισμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Με το σπρέι απλώνουμε ελαιόλαδο σε ένα χαμηλό ταψί. Πασπαλίζουμε τις πατάτες με την κανέλα και το θυμάρι και τις απλώνουμε στο ταψί. Με το σπρέι τις περνάμε ξανά από πάνω και τις μεταφέρουμε στον φούρνο για να ψηθούν για περίπου 30 λεπτά.

Leave a Reply