Βωβός κινηματογράφος με ελέυθερη είσοδο

Τα φώτα χαμηλώνουν, η μηχανή προβολής ρίχνει τους τίτλους, η ζωντανή μουσική ξεκινάει και μαζί ένα ταξίδι επιστροφής σε εικόνες του περασμένου αιώνα: χωρίς λόγια Μαζί με τα παιδιά σας, όσοι ακόμη παραμένετε στην πόλη, απολαύστε ταινίες του βωβού κινηματογράφου με ελεύθερη είσοδο. Το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη διοργανώνει από την Πέμπτη 12 έως την Τετάρτη 25 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, το 3ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου και μας δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία να παρακολουθήσουμε οικογενειακώς κάτι εντελώς διαφορετικό από τα συνήθη.
Αισθηματικά δράματα, κομεντί και περιπέτειες από την Ευρώπη και την Αμερική περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα ενώ πολλές προβολές θα συνοδεύονται από ζωντανή μουσική. Και φυσικά η θεά Γκρέτα Γκάρμπο θα μεσουρανήσει στην οθόνη. Καταμεσής του καλοκαιριού, το Φεστιβάλ μάς ταξιδεύει στις απαρχές της 7ης τέχνης και στις πρώτες εικόνες που έδωσαν στο πλατύ κοινό οι αδελφοί Λουί και Ογκίστ Λιμιέρ.
Ο όρος «κινηματογράφος» επινοήθηκε από τον Λεόν Μπουλί, ο οποίος βάφτισε έτσι την εφεύρεση των Λιμιέρ. Την πρώτη δημόσια προβολή τους πραγματοποίησαν στο Παρίσι στις 28 Δεκεμβρίου 1895, και είναι γνωστό ότι οι πρώτοι θεατές αναπήδησαν από τον φόβο τους όταν μια ατμομηχανή τρένου ερχόταν από το βάθος προς το μέρος τους!
Διηγηθείτε τα αυτά στους γιους και στις κόρες σας και μιλήστε τους για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου που αρχίζει το 1906, όταν κινηματογραφείται μια μικρού μήκους ταινία των Ολυμπιακών Αγώνων που διεξήχθησαν τότε. Το 1911 ο Κώστας Μπαχατώρης θα γυρίσει την πρώτη ταινία, το κωμειδύλλιο Γκόλφω, που γνώριζε τεράστια επιτυχία στο θέατρο, με πρωταγωνίστρια τη βεντέτα της εποχής Ολυμπία Δαμάσκου και οπερατέρ τον Ιταλό Μαρτέλι. Διάρκειας μίας ώρας και κάτι, γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε στούντιο και περιττό να πούμε ότι εντυπωσίασε το κοινό. Γέννημα θρέμμα της τηλεοπτικής, κινηματογραφικής, διαδικτυακής εικόνας, τα παιδιά θα μυηθούν στην 7η τέχνη και εμπειρικά θα ανακαλύψουν την εξέλιξη του είδους.
Οι ταινίες έχουν γυριστεί από το 1918 (Κάρμεν) έως το 1930 και έχουν ελληνικούς υπότιτλους. Η επιλογή των ταινιών έγινε από τον Στάθη Σκλαβουνάκο (συγγραφέα του βιβλίου Vamps) και τον σεναριογράφο, σκηνοθέτη, κριτικό κινηματογράφου Μάριο Παπαγεωργίου, οι οποίοι και θα προλογίζουν τις προβολές. Όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ διοργανώνεται σε συνεργασία με το STUDIO-Παράλληλο Κύκλωμα και το εργαστήριο Film Scoring. Δείτε το πρόγραμμα αναλυτικά εδώ.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,
3ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου
12 – 25 Ιουλίου 2012, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418 550

Share Button
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο


Όμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *