Στις γειτονιές των Αρχαίων

Διαλέξτε μια ηλιόλουστη μέρα, φορέστε παπούτσια περιπάτου, πάρτε μικρά σακίδια με τις απαραίτητες προμήθειες και βάλτε πλώρη για την καρδιά της πόλης. Η Αρχαία Αγορά είναι ιδανικός προορισμός για να περπατήσετε στον αρχαιολογικό χώρο, να δείτε τα διάσημα μνημεία της και ν’ απολαύσετε μια βόλτα κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, σ’ ένα από τα πιο διάσημα, όμορφα και πολυσύχναστα σημεία από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Έχουμε γράψει κι άλλες φορές από τις σελίδες του Taλκ ότι τα παιδιά λατρεύουν τους μύθους του Ηρακλή και του Θησέα, τα τέρατα, τη Λερναία Ύδρα ή τον Μινώταυρο και ενθουσιάζονται όταν βρίσκονται σε χώρους που τα συνδέουν μαζί τους. Σημαντικό είναι να τους αφηγηθείτε ελκυστικές ιστορίες οι οποίες δίνουν πληροφορίες και εξάπτουν τη φαντασία. Η Αρχαία Αγορά προσφέρεται για κάτι τέτοιο.
Τα παιδιά ξέρουν από το βιβλίο ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού ότι οι Αθηναίοι έστησαν γύρω από την Ακρόπολη το κέντρο της πόλης τους με τις διοικητικές, δικαστικές, φιλοσοφικές, εκπαιδευτικές σχολές και τα δικαστήρια. Παράλληλα ήταν το οικονομικό κέντρο της πόλης ενώ εκεί τελούνταν, το τρίτο έτος κάθε Ολυμπιάδας, η μεγάλη γιορτή που θέσπισε ο Πεισίστρατος, τα Παναθήναια. Ευκαιρία λοιπόν να περπατήσουν και λίγο στην Ιστορία, μαθαίνοντας, με τον πιο ευχάριστο τρόπο, και κάτι παραπάνω.

Περίπατος στην Ιστορία
Αρχικά, από την προϊστορική εποχή (3500 π.Χ.), το σημείο υπήρξε χώρος κατοίκησης και ταφής. Η χρήση του ως δημόσιου χώρου ξεκίνησε από τον 6ο αιώνα π.Χ. και ύστερα, για να φθάσει στην οριστική του μορφή τον 2ο αιώνα (μ.Χ.). Η Αρχαία Αγορά της Αθήνας καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές από την αρχαιότητα έως τα χρόνια της νεότερης ιστορίας. Ειδικά την περίοδο 1826-1827 επήλθε η τελευταία καταστροφή. Ο 19ος αιώνας τη βρίσκει κυριολεκτικά θαμμένη κάτω από την πυκνοκατοικημένη Αθήνα που υποδεχόταν τον βασιλέα Όθωνα για ν’ ανακηρύξει την πόλη πρωτεύουσα του νεοσύστατου τότε βασιλείου (1834). Οι πρώτες ανασκαφές του χώρου ξεκίνησαν λίγο αργότερα από την Αρχαιολογική Εταιρεία και από Γερμανούς αρχαιολόγους. Η συστηματική όμως ανασκαφική αρχαιολογική έρευνα έγινε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών το 1931 φέρνοντας στο φως σπουδαία ευρήματα. Η πρώτη φάση της έρευνας κράτησε μέχρι το 1941 και συνεχίστηκε από το 1946 και οι εργασίες διαρκούν έως τις μέρες μας.

Η Αρχαία Αγορά λειτουργεί από το 1957 εντυπωσιάζοντας Έλληνες και ξένους επισκέπτες που περνούν κατά χιλιάδες την είσοδό της. Ανοιχτός και φιλόξενος ο χώρος, με δενδρύλλια χαμηλής βλάστησης και θέα τον Ιερό Βράχο, είναι ιδανικός να τον περπατήσετε και ν’ αντλήσετε εικόνες και στοιχεία από τα μνημεία του –σε όλα υπάρχουν επεξηγηματικές ταμπέλες– όπως ο Ναός του Ηφαίστου, ο καλύτερα σωζόμενος σε ολόκληρη την Ελλάδα. Φτιαγμένος από πεντελικό μάρμαρο, ήταν αφιερωμένος στους θεούς Ήφαιστο και Αθηνά. Οι αρχαιολόγοι πίστευαν αρχικά ότι ήταν αφιερωμένος στον ήρωα Θησέα καθώς τα κατορθώματά του απεικονίζονται στη βόρεια και τη νότια πλευρά του ναού. Από εκεί εξάλλου προέρχεται και το όνομα Θησείο που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα! Η περιήγηση μπορεί να περιλαμβάνει τη Στοά του Αττάλου, του 2ου μ.Χ. αιώνα, δώρο του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου στην πόλη των Αθηνών. Η αναστήλωσή της πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών το 1953-1956 και βασίστηκε στις μελέτες του αρχιτέκτονα Ιωάννη Τραυλού.

Σήμερα, η Στοά λειτουργεί ως μουσείο, στο οποίο εκτίθενται τα ευρήματα από τις ανασκαφές του χώρου της Αρχαίας Αγοράς. Κατά την επίσκεψή σας θα δείτε το Βουλευτήριο, όπου συ8ό 9„·*?”ϊ€mΐkxkhήresult19ϋer/Contests/αρχειο-διαγωνισμωνs!1Έ

Share Button
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο


Όμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *