SMILE AT THE STRANGE

Smile at the Strange. Από τις 7 Δεκεμβρίου ως τις 26 Ιανουαρίου μια εκπαιδευτική έκθεση σύγχρονης τέχνης για παιδιά & οικογένειες στο VYCA house.

Εγκαίνια: Σάββατο 7 Δεκεμβρίου από τις 2 μ.μ. @VYCA house

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τo έργο «Smile at the Stranger» της Louise Bourgeois για το prοject «Do it» του επιμελητή Hans Ulrich Obrist.
Το 1993, ο Οbrist μαζί με τους καλλιτέχνες, Christian Boltanski και Bertrand Lavier, είχαν την ιδέα να συγκεντρώσουν σε έναν πρακτικό οδηγό, της μορφής Dο-it-Yourself (Φτιάξτο μόνος σου), μια λίστα με βήμα προς βήμα οδηγίες από σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης, τις οποίες μπορούσε κανείς να ακολουθήσει προκειμένου να «φτιάξει» μόνος του ένα έργο τέχνης. Αφορμή στάθηκε μια τυχαία κουβέντα που απηύθυνε στον Obrist, o καλλιτέχνης Richard Hamilton «Οι εκθέσεις που τελικά θυμόμαστε είναι αυτές που εφευρίσκουν νέους κανόνες για το παιχνίδι».
Με την προτροπή λοιπόν «Do it», η Louise Bourgeois πρότεινε:
Ενώ περπατάς, σταμάτα και χαμογέλα σε έναν άγνωστο (When you are walking, stop and smile at a stranger, L.B 2002).
Το έργο της Bourgeois με τη συμβολική του σημασία και την καθαρόαιμη φλούξους εφαρμογή του, αποδεικνύει ότι η καλλιτεχνική πράξη είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί μέσα από μια απλή, παιχνιδιάρικη χειρονομία, την οποία μπορεί κανείς να «εκτελεί» σε καθημερινή βάση, καθώς πηγαίνει στη δουλειά του, στο μετρό ή τη βόλτα του.
Στην έκθεση «Smile at the Strange», η ιδέα του άγνωστου (stranger) δίνει τη θέση του σε ό,τι ο καθένας από εμάς θεωρεί περίεργο, ασυνήθιστο, μακρινό.
Δώδεκα καλλιτέχνες εκθέτουν έργα για τα παιδιά, αποδεχόμενοι παράλληλα την πρόκληση να εκμυστηρευτούν, ο καθένας για τον εαυτό του, μια προσωπική πληροφορία, για τους ίδιους ή τη ζωή τους.
Ο πάγος σπάει.
Η ιδέα του καλλιτέχνη παύει να είναι κάτι απομακρυσμένο.
Άρα και του έργου τέχνης.
Χαμογέλασέ του και περίμενε να δεις αν κι εκείνο θα αντιδράσει το ίδιο.
Ακολούθησε την οδηγία γιατί αυτός είναι ο κανόνας για ένα καινούργιο παιχνίδι.

12 καλλιτέχνες εκθέτουν έργα για τα παιδιά 

Γιάννης Γρηγοριάδης
Κατερίνα Ζαφειροπούλου
Λίνα Θεοδώρου
Νίκος Καναρέλης
Ειρήνη Καραγιαννοπούλου
Νίκος Παπαδόπουλος
Άρτεμις Ποταμιάνου
Δημήτρης Ρόκος
Έρη Σκυργιάννη
Γιώργος Τσεριώνης
Κατερίνα Χρηστίδη
Αλέξανδρος Ψυχούλης

«Μaman – Mαμά»

Παράλληλη έκθεση ζωγραφικής με έργα παιδιών 4 -12 ετών
Aναφορά στα γλυπτά-αράχνες της Louise Bourgeois

Τα παιδιά ανακαλύπτουν την ευαίσθητη, προσωπική ιστορία που κρύβεται πίσω από το διασημότερο έργο της καλλιτέχνιδας, εμπνέονται από την ιδέα του έργου και σχεδιάζουν ένα ζώο ή ένα φανταστικό πλάσμα που τους θυμίζει τη «Μαμά». Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους:
Παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών
Ομάδα μαθητών της Α’ Γυμνασίου (12 ετών) του Pierce College
Μαθητές (5 – 11 ετών) του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης λειτουργούν θεματικά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες (από 14/12 – 26/1). Δηλώστε συμμετοχή στα εργαστήρια εδώ. 

VYCA house
Λουκιανού 24, Κολωνάκι (1ος όροφος)
τ./φ. 2130 260 713 / info@vyca.gr / www.vyca.gr
Διάρκεια έκθεσης: 7 Δεκεμβρίου – 26 Ιανουαρίου

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 11:00 – 18:00, Κυριακή 11:00 – 15:00

Η σειρά εκπαιδευτικών εκθέσεων του Very Young Contemporary Art, ειδικά σχεδιασμένων για παιδιά, επιδιώκει να φέρει τα παιδιά και τις οικογένειες πιο κοντά στην σύγχρονη τέχνη. Με άξονα μια διαφορετική κάθε φορά θεματική, επηρεασμένη από έργα τέχνης και καλλιτεχνικές πρακτικές του παρελθόντος, προσωπικότητες και ιστορικά κινήματα, παρουσιάζονται στο παιδικό κοινό επιλεγμένα, contextual, έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, ενθαρρύνοντας τις οικογένειες να εισχωρήσουν στον κόσμο της τέχνης, να κατανοήσουν και να οικειοποιηθούν τα έργα μέσα από την παρατήρηση, το παιχνίδι και την ελεύθερη διαδρομή στον εκθεσιακό χώρο. Παράλληλα με κάθε έκθεση, οργανώνονται στον ίδιο χώρο εκθέσεις με έργα παιδιών 4-12 ετών και εφήβων, με αναφορά στο almanac του 1912 της ομάδας «Der Blaue Reiter» (Ο Μπλε Καβαλάρης), στο οποίο ο Kandinsky – ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες παιδικής ζωγραφικής – συμπεριέλαβε παιδικά σχέδια ανάμεσα σε έργα του Picasso, του Matisse και του Rousseau. 

Share Button
SMILE AT THE STRANGE
5 (100%) 1 vote


Όμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *