ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΑΝΑ| ΤΟΠΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ο «Τόπος Ψυχοθεραπείας» είναι ένα πολυδύναμο επιστημονικό θεραπευτικό κέντρο, το οποίο ίδρυσε το 2014 ο ψυχίατρος Κώστας Γκοτζαμάνης, συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου Μεγαλώνοντας (με) το παιδί μου.

b74e4abd-ea7f-405a-aeef-fbacec66cfba

Φέτος τα παιδιά θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε παιχνίδια στην αλάνα του «Τόπου Ψυχοθεραπείας» με τον Ηλία Πίτσικα της Ομάδας Τέχνης Πάροδος. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Κώστας Γκοτζαμάνης:

“Η πρώτη γνωριμία με το σχολείο είναι για τα περισσότερα παιδιά μια συναρπαστική εμπειρία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνήθως χάνεται αυτή η τόσο θετική αρχική αίσθηση και ένας από τους βασικότερους είναι ότι το παιδί πολύ γρήγορα συνδέει τη σχολική ζωή με τη στέρηση του ελεύθερου παιχνιδιού. Το παιδί στις πρώτες τάξεις του δημοτικού χρειάζεται καθημερινά τουλάχιστον δύο ώρες σωματικής και ψυχικής εκτόνωσης. Την ανάγκη για σωματική εκτόνωση την καταλαβαίνουμε όλοι μας, αλλά έχει σημασία να καταλάβουμε τι σημαίνει ψυχική εκτόνωση, γιατί αυτή κυρίως εξασφαλίζεται με τη συμμετοχή του παιδιού σε ελεύθερο, αυτορρυθμιζόμενο παιχνίδι.

Το παιδί που παίζει ελεύθερα, χωρίς την εποπτεία ή την παρέμβαση των μεγαλυτέρων, καλλιεργεί και δοκιμάζει μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικές ψυχικές, προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες. Μαθαίνει να επικοινωνεί, να συνεργάζεται, να διαπραγματεύεται, να αλληλεπιδρά, δηλαδή να κερδίζει και να χάνει και, κυρίως, να αισθάνεται: να χαίρεται και να λυπάται, να θυμώνει και να φοβάται χωρίς να καταφεύγει στην παρέμβαση ή την προστασία των μεγάλων. Με λίγα λόγια, μαθαίνει να σχετίζεται, να οριοθετείται, να είναι αυτόνομο και να αυτοκυριαρχείται. Ποιο σχολείο, ποιος φωτισμένος δάσκαλος, ποια πρωτοπόρα παιδαγωγική μπορεί να προσφέρει όλες αυτές τις δυνατότητες σ’ ένα παιδί;

Πολλοί γονείς ανησυχούν γιατί το παιδί τους σπαταλά πολλές ώρες κάθε μέρα σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, κλεισμένο στο δωμάτιό του. Γράφω «πολλοί γονείς» γιατί φροντίζω να μην είμαι απόλυτος, όμως αυτή τη φορά δεν λέω την αλήθεια. Δεν είναι πολλοί γονείς, είναι σχεδόν όλοι οι γονείς που αντιμετωπίζουν αυτή την επιδημία του εθισμού των παιδιών τους στα ηλεκτρονικά (ή «ιντερνετικά») παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια αποτελούν ένα υποκατάστατο του ελεύθερου παιχνιδιού. Με άλλα λόγια, όταν το παιδί δεν έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε ελεύθερο παιχνίδι μαζί με άλλα παιδιά, καταφεύγει υποχρεωτικά σ’ έναν εικονικό κόσμο, με εικονικές σχέσεις και εικονικούς συμπαίκτες, ενώ η ανάγκη του για αυτονομία από τους μεγάλους ικανοποιείται με την απομόνωσή του. Για αυτό τον λόγο υποστηρίζω ότι αυτή η συμπεριφορά τροφοδοτείται κατά κύριο λόγο από την έλλειψη του ελεύθερου παιχνιδιού, ότι το ελεύθερο παιχνίδι αποτελεί το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο σε κάθε εθισμό.

Στον «Τόπο Ψυχοθεραπείας» αποφασίσαμε να δώσουμε στο παιχνίδι τη σπουδαιότητα που του αρμόζει και να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε παιδιά όλων των ηλικιών, από την εποχή που είναι βρέφη, να παίζουν και να αποκτούν ψυχοκοινωνικές δεξιότητες με το παιχνίδι. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουν την ανάλογη εμπειρία και δίνουν έμφαση στο ελεύθερο παιχνίδι”. 

megalonontas-me-to-paidi-mou

Για δύο σαββατιάτικα πρωινά, στις 8 Οκτωβρίου και στις 5 Νοεμβρίου, ο Ηλίας Πίτσικας θα είναι ο καταλύτης σε παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών, δηλαδή για παιδιά που πηγαίνουν στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
ΤΟΠΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Υψηλάντου 20-22, 10676, Αθήνα
Τηλ.: 21 10 128128 (καθημερινά 1-9 μ.μ.)

Leave a Reply