miloi ago georgiou leftmiloi ago georgiou left
miloi ago georgiou rightmiloi ago georgiou right

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΡΥΓΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Γνωρίζετε ότι…
Αρχαιολογικά ευρήματα μας βεβαιώνουν πως η καλλιέργεια της αμπέλου ξεκίνησε στην περιοχή της Μεσοποταμίας ή του Καυκάσου τουλάχιστον το  4.000 π.Χ; 
Τη Νεολιθική εποχή ξεκίνησε η συστηματοποίηση της καλλιέργειας της γης, η οποία δημιούργησε μία σχετική επάρκεια αγαθών; Έτσι, έμεινε χρόνος και για δευτερογενείς παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η αμπελοκαλλιέργεια…
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την πόση άκρατου (ανέρωτου) Οίνου συνήθεια μόνο των Βαρβάρων; Γι’ αυτό, οι ίδιοι τον κατανάλωναν κεκραμένο (νερωμένο) και μάλιστα, σύμφωνα με τον Ησίοδο, υπήρχε η συνήθεια να σερβίρουν πρώτα το νερό, στο οποίο μετά πρόσθεταν κρασί…
Η Αμπελουργία υπήρξε πολύ σημαντικός τομέας για την οικονομία της αρχαίας Ελλάδας, ώστε υπήρχαν νόμοι αυστηροί που την προστάτευαν; Στη Θάσο, για παράδειγμα,αν πλησίαζε πλοίο στο νησί με ξένο κρασίδημεύονταν! 
Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Mεσαίωνα και πολύ περισσότερο κατά την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η καλλιέργεια της Αμπέλου ακολούθησε μία μάλλον φθίνουσα πορεία;
Περιηγητές στην Ανατολή του 18ου και 19ου αιώνα αναφέρουν την απογοήτευσή τους από τα ‘’απαίσια και δύσοσμα Κρασιά’’;
Κατά την επανάσταση δε του 1821 η ελληνική αμπελουργία υπέστη ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή; 
 
Η Χρυσαλίδα, η Εταιρεία Μελέτης, Καταγραφής, Διατήρησης και Ανάπτυξης Περιβαλλοντικής, Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που τα τελευταία δέκα χρόνια διοργανώνει με μεγάλο κέφι ποικίλες καινοτόμες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις σε όλον τον Ελλαδικό Χώρο, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται το Πολιτιστικό Πάρκο, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας, που βρίσκεται εντός του Πάρκου και είναι φτιαγμένο σαν ένα Μικρό Παραδοσιακό Χωριό, διοργανώνει το Σάββατο 31 Αυγούστου και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου τον πρώτο Τρύγο της χρονιάς! Δείτε αναλυτικά τις δράσεις:  
 
Ζωή στο Χωριό  
Οι καταπράσινοι αμπελώνες του Πάρκου μας περιμένουν!!! Εμπρός λοιπόν!!! Φοράμε τα αγροτικά μας καπέλα, σηκώνουμε μανίκια
και πάμε να τρυγήσουμε!!!
 
Περιβάλλον 
Παίρνουμε τα γεμάτα κοφίνια μας στα χέρια και αδειάζουμε τα φρεσκοκομμένα, ζουμερά σταφύλια στα πέτρινα πατητήρια του Πάρκου!!! Τώρα μην κάθεστε!!! Βγάλτε τα παπούτσια και αρχίστε το πάτημα, μέχρι να βγει γλυκός και μυρωδάτος ο μούστος με τον πιο φυσικό και παραδοσιακό τρόπο!!!
          
Δράσεις στο Μουσείο 
Περνάμε από το Παλιό Κελάρι και γνωρίζουμε τα μοναδικά εργαλεία του Αμπελουργού – Οινοποιού! Εκεί θα μάθουμε για το τελικό στάδιο της οινοποίησης και εμφιάλωσης και με την ευκαιρία… θα ελέγξουμε την περσινή σοδειά!!! 
 
Δραστηριότητα Έκπληξη!
Φτιάχνουμε με τα χέρια μας αφράτα μουστοκούλουρα, τα ψήνουμε στον μεγάλο, θολωτό ξυλόφουρνο και μετά… τα απολαμβάνουμε!!!

Το  Πολιτιστικό Πάρκο είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας και χαλάρωσης για όλη την οικογένεια. Εδώ μπορείτε να οργανώσετε το πικ-νικ σας είτε δίπλα στη λίμνη με τα νούφαρα και τα ψάρια είτε κοντά στη λίμνη με τις πάπιες ή να προμηθευτείτε τον καφέ σας, το κολατσιό σας και ό,τι άλλο χρειάζεστε από το πωλητήριο. Share Button

Αξιολογήστε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 
CLOSE
CLOSE