ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ. ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μετά το πολύ επιτυχημένο Bobterre, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Κέντρο Πομπιντού, παρουσιάζει τις «Μεταμορφώσεις», μια πρωτότυπη πρόταση παιδικού εργαστηρίου, που συνδυάζει  τον χορό και τις εικαστικές τέχνες. Πρόκειται για τη μετεξέλιξη της επιτυχημένης έκθεσης «Danser sa vie» («Χόρεψε τη ζωή σου»), που είχε κάνει αίσθηση πριν από δύο χρόνια στο Παρίσι. Η αρχιτεκτονική, λοιπόν, ζωντανεύει και χορεύει σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα στο Μέγαρο, το οποίο υποδέχεται τους μικρούς φίλους των εικαστικών και της ορχηστρικής τέχνης στο φουαγιέ του ισογείου του από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 6 Απριλίου  2014 για να τους κεντρίσει τη φαντασία και να τους ταξιδέψει στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης.

Στις «Μεταμορφώσεις», τα παιδιά καλούνται να καταγράψουν και να αποτυπώσουν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου όπου διεξάγεται το εργαστήρι επάνω στο μουσαμαδένιο ύφασμα των σκηνών που έχουν στηθεί γύρω τους. Στη συνέχεια, το υφασμάτινο υλικό μετατρέπεται σε κοστούμι των παιδιών. Τα παιδιά αναδιπλώνουν την ύλη και τη στριφογυρίζουν υπό την καθοδήγηση εμψυχωτών (χορογράφων και εικαστικών), οι οποίοι τους υποδεικνύουν συντονισμένα κάποιες κινήσεις και μετακινήσεις μέσα στον χώρο. Έτσι, δημιουργείται η ψευδαίσθηση μιας εφήμερης «αρχιτεκτονικής που χορεύει», καθώς οι φόρμες μεταμορφώνονται σε κίνηση!

item7.rendition.slideshowWideHorizontal.centre-pompidou-transformations-exhibit

Μέσα από την εικαστική διάσταση του εργαστηρίου, τα παιδιά καλούνται να δουν και να κατανοήσουν καλύτερα τον περίγυρό τους, την αρχιτεκτονική του χώρου, τα τοπία, τη νεκρή φύση, τα ζωντανά μοντέλα, να παρατηρήσουν και να αναγνωρίσουν το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο του θέματος που προσεγγίζουν, να πειραματιστούν με τη συνύπαρξη πολλών επιπέδων στον χώρο και τη δημιουργία πλαισίων, να συνθέσουν τα διάφορα στοιχεία και να δοκιμάσουν τη χρήση καθιερωμένων ειδών γραφικής ύλης (π.χ. κραγιόνια ή μπογιές για ύφασμα) επάνω σε νέες βάσεις ή επιφάνειες (π.χ. τον μουσαμά των πολύχρωμων σκηνών του εργαστηρίου). Σε ό,τι αφορά στην κινησιολογική διάσταση, οι χορογράφοι-εμψυχωτές βοηθούν τα παιδιά να οικειοποιηθούν τον εξωτερικό/εσωτερικό χώρο της σκηνής, να εγκατασταθούν στο εσωτερικό της και να μεταμορφώσουν αυτόν το χώρο διπλώνοντας, τυλίγοντας και στρίβοντας το ύφασμα της σκηνής προκειμένου να δημιουργήσουν ένα χορευτικό κοστούμι για έναν ή πολλούς συμμετέχοντες. Ακολουθεί η προετοιμασία για τη διοργάνωση ενός μοντέρνου χορού. Τα παιδιά χωρίς το κοστούμι τους εξοικειώνονται με το σώμα και τη στάση του, τον ρυθμό, την κίνηση, το βάδισμα, τον χώρο όπου καλούνται να χορέψουν, καθώς και με το σώμα του παρτενέρ τους. Στη συνέχεια, αφού φορέσουν το κοστούμι τους, γίνονται οι προσκεκλημένοι ενός λαμπερού χορού, μετά το τέλος του οποίου οι σκηνές-κοστούμια ξαναγίνονται αντίσκηνα, κι έτσι ο χώρος επανέρχεται στην αρχική του σκηνογραφική μορφή.

trans2

Το εργαστήρι εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus και απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών, τα οποία θα καθοδηγούνται, κατά την επίσκεψή τους, από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Προβλέπονται προγράμματα για μεμονωμένους επισκέπτες και ομαδικές επισκέψεις για σχολεία. Η επίσκεψη (διάρκειας 1.30 ώρας) στο εργαστήρι, είτε για σχολεία είτε για μεμονωμένα παιδιά, γίνεται σε γκρουπ το πολύ 30 ατόμων.

Μεμονωμένες επισκέψειςΤο Μέγαρο διοργανώνει τις καθημερινές ένα απογευματινό πρόγραμμα (Δευτέρα-Παρασκευή, ώρα: 17.00-18.30), και τα σαββατοκύριακα τέσσερα προγράμματα ανά ημέρα (Σάββατο & Κυριακή, ώρες: 10.00-11.30, 12.00-13.30, 15.00-16.30 και 17.00-18.30). Πληροφορίες και κρατήσεις στα Εκδοτήρια του Μ.Μ.Α. Κρατήσεις στο τηλ.: 210 7282333. Τιμή ανά παιδί: 3 €.

Σχολικές επισκέψεις: Προβλέπονται από Δευτέρα έως Παρασκευή (ώρες: 10.00-11.30 & 12:00-13:30). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 7282348 και 210 7282363 (10:00-13:00, Δευτέρα έως Παρασκευή). Αποστολή αιτήσεων συμμετοχής στον αριθμό fax 210 7228558 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: exhibitions@megaron.grΤιμή ανά ομάδα: 60 €.

Πληροφορίες και στην ιστοσελίδα του Μ.Μ.Α.: www.megaron.gr

Η ιδέα της δημιουργίας του εργαστηριού ανήκει σε τρεις Γαλλίδες καλλιτέχνιδες: τις Κλαιρ ντε ΜονκλένΩρελί Ματιγκό και Ελέν Λαξεναίρ. Η Γαλλίδα χορογράφος, χορεύτρια και δασκάλα Κλαιρ ντε Μονκλέν μελετά, μέσα από τη δουλειά της, τη σχέση του σώματος με τον χώρο. Ασχολείται με παιδιά και ενήλικες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Έχει συνεργαστεί με γνωστούς σκηνοθέτες και καλλιτέχνες και έχει παρουσιάσει τα έργα της τόσο σε υπαίθριους χώρους όσο και σε μουσεία. Η εικαστική δημιουργός Ωρελί Ματιγκό ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Χρησιμοποιεί φωτογραφίες τις οποίες κεντά σε διάφορα σημεία και σχεδιάζει δυσδιάστατα γλυπτά από σπάγκο, μαλλί και βαμβάκι, για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιεί τεχνικές πλεξίματος με βελονάκι και καθημερινά υλικά: ξύλο, κερί, κεραμικά, κ.ά.. Στόχος της είναι, μέσα από τη δουλειά της, να επαναπροσδιορίσει την πραγματικότητα των υφασμάτινων υλικών που μας περιβάλλουν. Η Ελέν Λαξεναίρ –γνωστή και ως Surfil στον γαλλόφωνο καλλιτεχνικό κόσμο– ασχολείται κυρίως με την εικονογράφηση και τον σχεδιασμό κινουμένων σχεδίων, εδώ και 15 χρόνια. Έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες animation με τη χρήση πλαστελίνης και υλικών χαρτοκοπτικής. Η γνωριμία της με τον γλύπτη και ζωγράφο Ζαν Φωσέρ την ώθησε να στρέψει το ενδιαφέρον της στο αστικό τοπίο, στο οποίο κάνει εικαστικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με την ομάδα Collectif Une Nuit (Urban Story Tellers) φιλοτεχνώντας ψηφιακές αφίσες (screen shots) διαστάσεων 4 x 3 μ. που τοποθετεί στους δρόμους.  

Leave a Reply