Μες στο μουσείο, μες στο μουσείο…

«Σίγουρα είναι ο Δίας, αλλιώς θα κρατούσε την τρίαινα» σχολιάζουν ο Αλέξανδρος και ο Αντώνης κοιτώντας το φημισμένο χάλκινο άγαλμα «Ο Ποσειδών ή ο Δίας του Αρτεμισίου», σήμα κατατεθέν του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι δύο 9χρονοι επισκέπτες ορμούν κυριολεκτικά στις αίθουσες και μένουν με το στόμα ανοιχτό με τους κούρους και τις κόρες της αρχαϊκής περιόδου, με τα εντυπωσιακά αγάλματα που τα παρατηρούν, κρυφογελούν και σιγοψιθυρίζουν δείχνοντας τ’ απόκρυφα σημεία τους, με τα μεγάλα αγγεία και τους αμφορείς, τα ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ή τους δύο προϊστορικούς σκελετούς. Εντυπωσιάζονται ιδιαίτερα από την αιγυπτιακή συλλογή, που κατέχει αξιόλογη θέση παγκοσμίως, ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις σαρκοφάγους και τις μούμιες, αναγνωρίζουν τα ιερογλυφικά στις επιγραφές, σχολιάζουν τα αγάλματα με τις απεικονίσεις των ιερών ζώων της Αιγύπτου, τις γάτες και τα φίδια
Αν τα παιδιά γοητεύονται μία φορά από τους άθλους του Ηρακλή, τους ολύμπιους θεούς και την εποποιία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η γοητεία και η έλξη που τους προκαλούν οι ζωντανές εικόνες που τα συνδέουν με τη ζωή του αρχαίου ελληνικού κόσμου είναι πολλαπλάσια. Κι αν υπάρχουν ορισμένα μουσεία που τα παιδιά σας θα σιγοτραγουδήσουν «απ’ το μουσείο δεν θέλω να βγω…» τότε ένα από αυτά είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό της Αθήνας.
Στο κέντρο της πόλης, σ’ έναν από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους με έντονη κίνηση και ιστορία, στην ίδια γειτονιά με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δεσπόζει το κτίριο που θεμελιώθηκε το 1866 και έκτοτε φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Εθνικό Αρχαιολογικό. Το επιβλητικό νεοκλασικό οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα σε σχέδια του Λούντβιχ Λάνγκε και τελικά διαμορφώθηκε από τον Έρνεστ Τσίλλερ, με σκοπό να στεγάσει τα πάμπολλα ευρήματα των ανασκαφών απ’ όλη τη χώρα και να διαφυλάξει την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά. Το οικοδομικό τετράγωνο που οικοδομήθηκε δώρισε στο ελληνικό κράτος η Ελένη Τοσίτσα, μεταξύ των οδών Πατησίων, Βασιλέως Ηρακλείου, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα. Στο πέρασμα των χρόνων το κτίριο τροποποιήθηκε, επεκτάθηκε, επιδιορθώθηκε, ανακαινίστηκε, διατηρώντας πάντα τα βασικά χαρακτηριστικά του και φυλάσσοντας θησαυρούς της αρχαιότητας στις μόνιμες συλλογές του, που εμπλουτίστηκαν από πλήθος ανασκαφικών ευρημάτων και σημαντικές δωρεές.

Μπήκα με φόρα κι εγώ
Σήμερα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. Δέχεται χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, ο συνολικός αριθμός των οποίων ξεπέρασε πέρυσι τους 180.000 Έλληνες και ξένους. Η επίσκεψη που θα οργανώσετε –η είσοδος για τα παιδιά είναι ελεύθερη, όπως και η συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα όπου δεν πληρώνει ούτε ο συνοδός? να είστε σίγουροι ότι θα σας ανταμείψει. Το αρχαιοελληνικό κάλλος, η κομψότητα, η μεγαλοπρέπεια, τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου λειτουργούν ως ελιξίριο ψυχής με έντονη διάρκεια.

Μη με τραβάτε, μη μου κολλάτε
Στο χέρι σας είναι να καταγραφεί η επίσκεψη αυτή στο μουσείο ως μια ευχάριστη βόλτα. Είναι βέβαιο ότι δεν θα δείτε με τα παιδιά σας και τα 11.000 εκθέματα που προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Θα επιλέξετε ορισμένα από αυτά. Καλό είναι να έχετε προετοιμαστεί κατά έναν ελάχιστο τρόπο, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία να αφηγηθείτε στα παιδιά μικρές ιστορίες για το κάθε έκθεμα δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και εξάπτοντας τη φαντασία. Η περιήγηση και μόνον που θα κάνετε στις αίθουσες και οι εικόνες που θα καταγραφούν στη μνήμη και το υποσυνείδητο των παιδιών σας, θα κάνουν μια σοβαρή και διαρκή δουλειά στο μέλλον.

Στους θησαυρούς που δεν χωρά ο νους
«Από τα 1

Share Button
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *