Ένα δικό σας περιβόλι

Ο σύγχρονος ρυθμός ζωής μάς εμποδίζει να περπατήσουμε στο πράσινο, να καλλιεργήσουμε τη γη, να ζήσουμε από κοντά τη φύση. Όταν γινόμαστε γονείς, αρχίζουμε να προβληματιζόμαστε. Γιατί τα παιδιά μας να μεγαλώνουν χωρίς τη δυνατότητα επαφής με το φυσικό περιβάλλον; Πώς μπορούμε να τα φέρουμε σε συχνή επαφή με τη φύση, ιδιαίτερα αν δεν έχουμε καταγωγή από κάποιο χωριό;
Η Μαρία Φιλιππή είναι νέα γυναίκα και μαμά δύο μικρών παιδιών, που εν μέσω κρίσης τόλμησε να προχωρήσει στη δημιουργία του EcoΚτήματος στην Πάρνηθα και, όπως μας λέει, φιλοδοξεί να μας βοηθήσει να ξαναθυμηθούμε τη φύση και να τη γνωρίσουμε στα παιδιά μας, χρησιμοποιώντας, εκτός των άλλων, τις νέες τεχνολογίες!

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι το EcoΚΤΗΜΑ και σε ποιους απευθύνεται;
Είναι το πρώτο οικολογικό κτήμα καλλιέργειας, μάθησης, διαμονής και ευεξίας που θα συνδυάζει τη φυσική με την ψηφιακή εμπειρία! Θέλουμε να έρθουμε κοντά στη φύση, όχι όμως ως φολκλόρ ή απαρνούμενοι τα νέα μέσα. Αντίθετα, επιδιώκουμε τη μέγιστη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, δίνουμε την ευκαιρία στον επισκέπτη να επιλέγει δραστηριότητες μέσα από πολλούς συνδυασμούς παρεχόμενων υπηρεσιών σε μια ecoΓειτονιά.

Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει κανείς στο EcoKTHMA;
Αρχικά μπορεί να καλλιεργήσει και να ανακαλύψει το δικό του περιβόλι, που θα παρακολουθεί κάθε στιγμή μέσω Διαδικτύου, καταβάλλοντας ένα μικρό μηνιαίο ποσό. Η επιλογή και η φροντίδα της καλλιέργειας γίνονται σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους συμβούλους-γεωπόνους μας και τον επιστάτη του κτήματος. Ό,τι παράγει το περιβόλι μπορεί να το συλλέγει ο ίδιος ή να το παραδίδουμε εμείς εβδομαδιαία στο σπίτι του. Επιπλέον, μπορεί να παίξει και να μάθει συμμετέχοντας σε ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια με τη χρήση ψηφιακών μέσων (κινητά, GPS, laptops κ.λπ.). Αν το έχει ανάγκη μπορεί να μείνει και να χαλαρώσει στους ξενώνες του κτήματος, καθώς και να επιλέξει από μια σειρά δραστηριοτήτων στο βουνό της Πάρνηθας, όπως ιππασία, πεζοπορία, συλλογή βοτάνων και πολλά άλλα.  

Πώς είχατε την ιδέα για το EcoΚTHMA;
Η ιδέα γεννήθηκε στις αρχές του περσινού καλοκαιριού σε μια πανεπιστημιακή αίθουσα στο μάθημα των κ. Μιχάλη Μεϊμάρη και Δημήτρη Γκούσκου στο πλαίσιο του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση». Θα ήθελα να επισημάνω εδώ ότι συχνά αφήνουμε την ανώτατη εκπαίδευση έξω από την επιχειρηματικότητα, ειδικά στις ανθρωπιστικές επιστήμες απ’ όπου προέρχομαι. Έτσι έχει σχηματιστεί λανθασμένα η αντίληψη ότι τα πανεπιστήμια παρέχουν μόνο στείρα θεωρία. Κι όμως, η γνώση και τα ερεθίσματα είναι εκεί, πρέπει όμως να έχεις ανοιχτό μυαλό και κεραίες ώστε να τα λάβεις… Η ιδέα μας λοιπόν αναπτύχθηκε όλο το καλοκαίρι, κατατέθηκε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα τον Οκτώβριο, αλλά αποφασίσαμε να τη βάλουμε μπροστά άμεσα, ανεξάρτητα από την έκβαση της αίτησής μας και παρά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας. Τολμάμε και ρισκάρουμε, γιατί είναι μια εμπειρία στην οποία πιστεύουμε ελπίζοντας να σταθεί και η πολιτεία δίπλα μας!

Σε ποιους απευθύνεται το EcoΚTHMA;
Σε όλους! Μικροί και μεγάλοι μπορούν να διαδράσουν και να περιηγηθούν στο φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον του κτήματος μαζί μας, μεταξύ τους ή και μόνοι τους, σε μια EcoΓειτονιά! Επίσης μπορεί να αξιοποιηθεί είτε από μεμονωμένα άτομα και οικογένειες, είτε από σχολεία και φορείς όπως ΚΑΠΗ, εθελοντικούς οργανισμούς, συλλόγους ΑΜΕΑ κ.λπ. Θέλουμε να παρέχουμε στους ανθρώπους νέες εμπειρίες και να συμβάλλουμε σε μια νέα αντίληψη για τη ζωή, τις ανθρώπινες σχέσεις, την απενοχοποίηση των νέων τεχνολογιών σε σχέση με τη φύση. Συνήθως, φτάνουμε στα άκρα επιζητώντας το παραδοσιακό, ξορκίζοντας παράλληλα το σύγχρονο και καινοτόμο. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε μας! Αγαπάμε τόσο τη φύση όσο και την καινοτομία!

Πώς είδε η τοπική κοινωνία το εγχείρημα;

Share Button
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο


Όμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *