Με θέα τον Παρθενώνα

«Όταν ένα παιδάκι 2-3 ετών κάθεται και κοιτάει αποσβολωμένο ένα άγαλμα, αυτό σημαίνει ότι το έργο μιλάει στην ψυχή του», λέει στο Τaλκ ο πρόεδροs του Μουσείου Ακρόποληs, καθηγητήs Δημήτρηs Παντερμαλήs. Tο Μουσείο φυλάσσει και προβάλλει τουs θησαυρούs του Ιερού Βράχου. Όσο μικρά, λοιπόν, κι αν είναι τα παιδιά σαs, μη διστάσετε να οργανώσετε την επίσκεψη εκεί.

Με όποια διάθεση και να ξεκινήσετε τη βόλτα σαs, αποκλείεται να μην αισθανθείτε το μεγαλείο του κλασικού πολιτισμού όταν η ματιά σαs θα περιπλανιέται στα όρθια αγάλματα τηs Αρχαϊκήs Αίθουσαs, στον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, στιs Καρυάτιδεs. Και είναι βέβαιο ότι η ομορφιά τουs θα κυριαρχήσει στα μάτια και στην καρδιά του επισκέπτη όλων των ηλικιών. Με εκθεσιακούs χώρουs που φτάνουν τα 14.000 τ.μ., το Μουσείο τηs Ακρόποληs προσφέρει όλεs τιs υπηρεσίεs που απαιτούνται από ένα σύγχρονο μουσείο του 21ου αιώνα. Προβολέs και ενημερωτικό υλικό, προγράμματα για όλη την οικογένεια και ανέσειs σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα των προϊόντων στα καφέ, θα σαs διευκολύνουν και θα ευχαριστήσουν όλεs τιs αισθήσειs σαs.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η οργάνωση δίνει στουs επισκέπτεs τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ακόμα και σε παρουσιάσειs επιλεγμένων εκθεμάτων από τουs αρχαιολόγουs- φροντιστέs, οι οποίοι είναι στη διάθεση των επισκεπτών για να απαντήσουν σε ερωτήσειs τουs. Παράλληλα, οι οικογένειεs μπορούν ν’ ανακαλύψουν με τα παιδιά τουs τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από τα οικογενειακά παιχνίδια Αναζητώντας  τη θεά Αθηνά και Αρχαϊκά Χρώματα, τα οποία συνδυάζονται με ειδικά ψηφιακά παιχνίδια.
Στην Αίθουσα Εικονικήs Πραγματικότηταs, στο ισόγειο του Μουσείου, προβάλλεται το Σαββατοκύριακο η δεκαπεντάλεπτη ταινία Η Ακρόπολη στην Αρχαιότητα, αν και οι επισκέπτεs μπορούν να αντλήσουν χρήσιμεs πληροφορίεs και να γνωρίσουν καλύτερα τον Παρθενώνα και τον γλυπτό του διάκοσμο και από το βίντεο που προβάλλεται στον προθάλαμμο του τρίτου ορόφου, έξω ακριβώs από την Αίθουσα του Παρθενώνα. Μια προβολή που δεν πρέπει να χάσουν τα παιδιά, καθώs εκεί θα τουs δοθεί η δυνατότητα να δουν το αιώνιο μνημείο όπωs ήταν πριν από τιs καταστροφέs του χρόνου και των ανθρώπων. Η αίθουσα είναι από τιs πιο εντυπωσιακέs και ιδιαίτερηs σημασίαs καθώs για πρώτη φορά μάs δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουμε πώs ήταν ο γλυπτόs διάκοσμοs του Παρθενώνα και οι παραστάσειs που απεικονίζονται σε αυτόν, ενώ επίσηs για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πώs ήταν η συνένωση των πρωτότυπων γλυπτών με τα αντίγραφα εκείνων που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού (Βρετανικό, Λούβρο). Από την είσοδο κιόλαs αρχίζουν οι εκπλήξειs καθώs τα παιδιά εντυπωσιάζονται από το γυάλινο δάπεδο που επιτρέπει τη θέαση στην αρχαιολογική ανασκαφή. Η πρώτη ευρύχωρη αίθουσα με το κεκλιμένο γυάλινο δάπεδο παρουσιάζει ευρήματα από τιs κλιτύs (πλαγιέs) του βράχου τηs Ακρόποληs. Το γυάλινο δάπεδο με την αρχαιολογική ανασκαφή κλέβει τιs εντυπώσειs, ενώ η ανηφορική κλίση παραπέμπει στην ανάβαση προs την Ακρόπολη.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ
Να επισκεφθούν τα παιδιά πρώτα τον Ιερό Βράχο ή το μουσείο; ρωτάμε τον καθηγητή κ.Δημήτρη Παντερμαλή. «Το Μουσείο δίνει πολλέs δυνατότητεs στα παιδιά και τιs οικογένειεs μέσα από ειδικά σχεδιασμένα διαδραστικά προγράμματα. Κάθε ημέρα φιλοξενούμε ιδιαίτερεs δράσειs. Σε συνεργασία με τουs αρχαιολόγουs και τουs φροντιστέs μαs σκεφτόμαστε να εφαρμόσουμε και κάποια καινο8ό 9„·*?”ϊ€mΐkxkhήresult19/Ftou-kai-vgaino/Me-thea-ton-parthenona!1Pl474871!ϋ€ϋΘE3993, 8!1 μ7193!!Η487!!

Share Button
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο


Όμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *