Και έφαγαν αυτοί καλύτερα…

Τον Οκτώβριο του 1980 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο μισός πλανήτης αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας εξαιτίας χρόνιων καταστάσεων, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών, ο άλλος μισός αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων διατροφής που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση τροφίμων και με τις στρεβλές εικόνες που παράγει ο δυτικός τρόπος ζωής.
Το Τaλκ και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποφάσισαν να διοργανώσουν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, μια γιορτή στην οποία μικροί και μεγάλοι θα ενημερωθούν για τη μάστιγα του παιδικού υποσιτισμού, αλλά και για θέματα και προβλήματα διατροφής στο δυτικό κόσμο. Έτσι, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα μας φιλοξενήσει το πρωινό του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου για να ζωγραφίσουμε, να παίξουμε, να ακούσουμε παραμύθια, να συζητήσουμε και φυσικά… να φάμε.  Στο χώρο θα λειτουργήσει και έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα το φαγητό, για την οποία περιμένουμε τις ζωγραφιές των παιδιών σας! (Δείτε εδώ)
Η μέρα μας θα αρχίσει στις 11. Ο εικαστικός και καθηγητής καλλιτεχνικών Ευτύχης Πατσουράκης και η εικαστικός Μαρτίνα Αναγνώστου θα περιμένουν τα μικρότερα παιδιά για να ζωγραφίσουν όλοι μαζί παρέα τις ιδέες τους για το φαγητό και τη διατροφή στο ειδικά διαμορφωμένο καλλιτεχνικό εργαστήρι μας. Παράλληλα, τα μεγαλύτερα παιδιά, οι μαθητές δημοτικού, θα μπορούν να παίξουν σε ειδικά διαμορφωμένο video-room το διαδικτυακό παιχνίδι “Και έφαγαν αυτοί καλύτερα που δημιούργησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Στόχος του παιχνιδιού είναι η ευαισθητοποίηση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών στο θέμα του παιδικού υποσιτισμού, μιας ασθένειας που προκαλείται συνήθως από την έλλειψη τροφής τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα και πλήττει κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει και μια προσομοίωση της σκηνής-επισιτιστικού κέντρου που στήνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στις χώρες που λειτουργούν επισιτιστικά προγράμματά μέσα στην οποία θα μάθουμε περισσότερα για τον υποσιτισμό. Πότε ένα παιδί είναι υποσιτισμένο και σε ποιο βαθμό; Τι κάνουν για να το σώσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα; Οι μικροί μας φίλοι θα μετρηθούν με το MUAC, το ειδικό βραχιόλι που δείχνει αν και πόσο υποσιτισμένο είναι ένα παιδί, και θα δουν την ειδική θεραπευτική τροφή (RUTF: Ready for Use Food), που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χρησιμοποιούν προσπαθώντας να ξαναδώσουν ελπίδα για ζωή σε εκατομμύρια υποσιτισμένα  παιδιά.
Στις 12 το μεσημέρι, η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη θα αφηγηθεί στα παιδιά παραμύθια για το φαγητό, ενώ μισή ώρα αργότερα τη σκυτάλη θα παραλάβει η συγγραφέας Χαρά Γιαννακοπούλου με μια παιχνιδοδραστηριότητα-έκπληξη για τη διατροφή. Την ίδια ώρα, οι ενήλικες, αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθήσουν την ενημερωτική συζήτηση με θέμα τον  υποσιτισμό και τη διατροφή στο δυτικό κόσμο, όπου θα συμμετάσχουν ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και ειδικός στον ποιοτικό έλεγχο και την αξιολόγηση προγραμμάτων, Γιώργος Θεοχαρόπουλος, ο παιδίατρος Άγης Τερζίδης  και η γιατρός-διατροφολόγος Ευγενία Παπαδήμα.
Τα καλύτερα, τα κρατήσαμε για το τέλος! Η εκδήλωσή μας θα κλείσει με ένα μεγάλο ανταλλακτικό μεσημεριανό πικνίκ. Τι σημαίνει αυτό; Ο καθένας από εσάς μπορεί να φέρει μαζί του το φαγητό του, κατά προτίμηση finger food, για μεγαλύτερη ευκολία! Τα φαγητά θα συγκεντρωθούν σε μεγάλα τραπέζια και όλοι μαζί θα καθίσουμε στο πάτωμα, θα τα μοιραστούμε και θα κουβεντιάσουμε για τα όσα είδαμε, ακούσαμε και μάθαμε κατά τη διάρκεια του πρωινού μας. Σε ρόλο-έκπληξη η

Share Button
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο


Όμοια άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *