Η ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ

φανουρόπιταΣτις 27 Αυγούστου τιμάται ο Άγιος Φανούριος. Την παραμονή συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν παραδοσιακές νηστίσιμες πίτες, τις γνωστές μας φανουρόπιτες, που τις μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, έχει καθιερωθεί να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε, εξ ου και η φράση “Άγιε μου Φανούριε, φανέρωσέ το”. Αυτή η ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας συνδέεται με το όνομα του, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.

Τα υλικά για τη φανουρόπιτα πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά ή εννιά. Η επιλογή των αριθμών αυτών δεν είναι καθόλου τυχαία, μιας και είναι γνωστός ο ρόλος των συγκεκριμένων αριθμών στις μαντικές και μαγικές πρακτικές. Τα επτά ή εννιά υλικά φαίνεται να ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη δύναμη της πίτας!

Σας δίνουμε την πεντανόστιμη συνταγή της Μαρκέλλας! Τα 9 υλικά είναι:

4 ποτήρια αλεύρι φαρίν απ
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλι
1 ποτήρι (σφηνάκι) κονιάκ
1 κουταλάκι γλ. κανέλα
1/2 κουταλάκι γλ. σόδα
1 ποτήρι καρύδια
1/2 κουταλάκι γλ. μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ενοποιηθούν και ψήνουμε στην κάτω σχάρα, αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο για 10′, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 50-60′. Η φανουρόπιτα είναι έτοιμη όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι στην πίτα αυτό βγαίνει στεγνό.

Leave a Reply