BULLYING! ΚΙ ΟΜΩΣ ΝΙΚΙΕΤΑΙ!

Ο IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου BULLYING: ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΝΙΚΙΕΤΑΙ! Μια νέα στρατηγική για γονείς, παιδαγωγούς, παιδιά και όλους τους άλλουςτην Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016, στις 6 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

ο Κλήμης Ναυρίδης, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
η Μαρία Αναγνωσταρά, εκπαιδευτικός-κοινωνιολόγος, διευθύντρια 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέου Ηρακλείου,
η Αργυρώ Μουντάκη, εκπαιδευτικός-συγγραφέας,

καθώς και οι συγγραφείς του βιβλίου 

Νίκος Σιδέρης, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής-συγγραφέας,
Δήμητρα Γιαννακοπούλου, ψυχολόγος,
και Παύλος Χαραμής, φιλόλογος-εκπαιδευτικός ερευνητής, Πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

??????????????????????????
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: 

Ανασκοπώντας την εμπειρία σχετικά με το bullying και την αντιμετώπισή του, προκύπτει μια κρίσιμη διαπίστωση: Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να κάνουμε για να αναχαιτίσουμε και να καταπολεμήσουμε αυτό το αρνητικότατο φαινόμενο. Άρα υπάρχει και χώρος και ανάγκη για περαιτέρω εμβάθυνση και επεξεργασία λύσεων του προβλήματος. Μια νέα συμβολή λοιπόν έχει και θέση και νόημα. Τέτοιο είναι το πνεύμα που διέπει και την παρούσα ανάλυση και πρόταση, η οποία εκτίθεται σε τέσσερα βήματα:


1. Επισκόπηση της βιβλιογραφίας (Δήμητρα Γιαννακοπούλου)
2. Η εμπειρία του bullying στο ελληνικό σχολείο (Παύλος Χαραμής)
3. Μηχανισμοί του bullying
4. Για μια νέα στρατηγική καταπολέμησης του bullying
(Εδώ περιλαμβάνονται και η ανάλυση και το γενικό περίγραμμα, αλλά και συγκεκριμένες, άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για υλοποίηση στον σχολικό χώρο.)

«Το ψευτονταηλίκι είναι κάτι πολύ σοβαρό για να μην το πάρουμε στα σοβαρά. Και οι επιπτώσεις του εξαπλώνονται πολύ πιο πέρα από το σχολείο – στις κοινωνικές και πολιτικές νοοτροπίες. Αρκεί να αναλογιστούμε τι συνέβη και τι συμβαίνει με τη Χρυσή Αυγή. Η οποία ανήγαγε την άσκηση της ασύμμετρης βίας με σκοπό την απόλαυση του κακού (που συνιστά τον ψυχικό πυρήνα του bullying) σε πολιτική ιδεολογία και πρακτική».

Ο Νίκος Σιδέρης γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές (ειδικότητα Ψυχιατρικής, Ιστορία, Νευροψυχολογία-Νευρογλωσσολογία). Είναι διδάκτωρ του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διδάσκων ψυχαναλυτής, μέλος της Ψυχαναλυτικής Σχολής του Στρασβούργου (ΕPS) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχανάλυσης (FEDEPSY). Διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το μάθημα «Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση». Εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής. Έχει εκδώσει μελέτες, δοκίμια καθώς και ποίηση και πεζογραφία. Είναι μέλος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Η Δήμητρα Γιαννακοπούλου είναι ψυχολόγος, με πλούσια εμπειρία στα προγράμματα αντι-bullying.

Ο Παύλος Χαραμής είναι φιλόλογος, εκπαιδευτικός και ερευνητής, Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΤΕΜΕ) της ΟΛΜΕ.

Leave a Reply