ΕΝΑ ΦΡΟΥΤΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Σύμφωνα με την γνωστή παροιμία, ένα μήλο την ημέρα εξασφαλίζει μια καλύτερη υγεία. Αν την παραφράσουμε λίγο, βάζοντας στη θέση του μήλου μια ποικιλία από φρούτα, τότε και η επιστημονική κοινότητα θα συμφωνήσει απόλυτα ότι τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά!

Γιατί να τρώμε φρούτα;
Τα φρούτα είναι κατ’ αρχήν μια πολύ καλή πηγή ενέργειας και ταυτόχρονα άριστη πηγή κάποιων βιταμινών. Επιπλέον, είναι πλούσια σε ανόργανα στοιχεία, διαιτητικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης πολλών χρόνιων νόσων, αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Ποια φρούτα να προτιμούμε;
Η απάντηση είναι στην ποικιλία. Κάθε φρούτο ή ομάδα φρούτων ξεχωρίζει για κάποιο ή κάποια θρεπτικά συστατικά. Για αυτό, μόνο η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων εξασφαλίζει επάρκεια στις περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Ένας, όμως, διαχωρισμός που αξίζει ίσως να γίνει είναι ανάμεσα στα εποχιακά και μη φρούτα. Στις μέρες μας, δυστυχώς, η διάκριση αυτή έχει σχεδόν καταργηθεί, αφού με την εξέλιξη στις συνθήκες παραγωγής τα περισσότερα φρούτα είναι διαθέσιμα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Παρ’ όλα αυτά, τα εποχιακά φρούτα συγκεντρώνουν μερικά πλεονεκτήματα. Είναι συχνά πιο γευστικά, σίγουρα πιο φθηνά, ενώ η ύπαρξη των κατάλληλων κλιματολογικών συνθηκών μας δίνει περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλλιεργηθεί με τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση. Επιπλέον, τα φρούτα κάθε εποχής είναι ένας ευχάριστος τρόπος να διδαχθούν τα παιδιά τα γνωρίσματα της εποχής (κλίμα, θερμοκρασία κ.λπ.), παράλληλα με τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας της γης και των φρούτων.

Σε ποια μορφή είναι καλύτερα;
Η σειρά προτίμησης είναι: φρέσκο φρούτο, φρέσκος χυμός, έτοιμος χυμός. Η κατανάλωση του φρούτου ως στέρεου τροφίμου πλεονεκτεί από τη μορφή του σε χυμό. Οι χυμοί είναι πλούσιοι θερμιδικά, πιο εύπεπτοι από ό,τι ολόκληρο το φρούτο, χάνουν μεγάλο μέρος των διαιτητικών ινών και προσφέρουν μικρότερο αίσθημα κορεσμού. Ως εκ τούτου, μια μερίδα χυμού αντιστοιχεί σε δύο ή και τρεις μερίδες φρούτου, και χρειάζεται μέτρο, προκειμένου η κατανάλωση των χυμών να μην οδηγεί σε υπερβολική ενεργειακή πρόσληψη. Ειδικότερα για τους χυμούς εμπορίου, υπάρχει διάκριση που καταγράφεται στην ετικέτα τους, με τους φυσικούς χυμούς να υπερτερούν έναντι των φρουτοποτών ή των νέκταρ. Σε κάθε περίπτωση όμως ενδέχεται να περιέχουν συντηρητικά, χρωστικές, αρωματικές ύλες και άλλα βελτιωτικά γεύσης. Πάντως, η κατανάλωση φρουτοχυμών είναι κυρίαρχη στις συνήθειες των παιδιών και αποτελούν εύκολη λύση για τους γονείς, ενώ η κατανάλωση των φρέσκων φρούτων είναι που χρειάζεται ενίσχυση. Θα πρέπει, λοιπόν, οι ενήλικες να αναζητούν τρόπους να γίνουν ελκυστικά τα φρούτα στα παιδιά, να τα έχουν διαθέσιμα και εύκολα προσβάσιμα, να μην δίνουν άμεσα την εναλλακτική του χυμού και, βεβαίως, να καταναλώνουν και οι ίδιοι.

Πηγή: ΕΥ ΖΗΝ

Leave a Reply