miloi ago georgiou leftmiloi ago georgiou left
miloi ago georgiou rightmiloi ago georgiou right

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Θα χρειαστεις:
1. Δύο φουσκωμένα μπαλόνια με ένα κορδόνι να κρέμεται από κάτω τους
2. Τα μαλλιά σου
3. Ένα αλουμινένιο κουτάκι
4. Ένα κομμάτι μάλλινο ύφασμα

Οδηγίες:
1. Τρίψε τα δύο μπαλόνια, το ένα μετά το άλλο, στο μάλλινο ύφασμα, και μετά φέρ’ τα κοντά το ένα στο άλλο και δες τι συμβαίνει: Απομακρύνονται ή πλησιάζει το ένα το άλλο;
2. Τρίψε το ένα μπαλόνι στα μαλλιά σου και μετά προσπάθησε να το απομακρύνεις. Καθώς το κάνεις, ρώτησε όποιον είναι κοντά σου τι συμβαίνει ή, αν είσαι μόνος, κοίτα στον καθρέφτη.
3. Βάλε το αλουμινένιο κουτάκι στο τραπέζι. Ξανατρίψε το μπαλόνι στα μαλλιά σου και μετά πήγαινέ το κοντά στο κουτάκι. Δες το κουτάκι να μετακινείται κοντά στο μπαλόνι. Μετά φέρε το μπαλόνι κοντά σου και θα δεις πως και το κουτάκι σε πλησιάζει.

Τι συμβαίνει:
Λένε πως τα αντίθετα έλκονται και αυτό ακριβώς επιβεβαιώνεται στα παραπάνω πειράματα: τα θετικά φορτισμένα μαλλιά σας έλκονται από το αρνητικά φορτισμένο μπαλόνι και αυτό ξεκινάει να ανυψώνεται για να συναντήσει τα μαλλιά σας. Παρομοίως το αλουμινένιο κουτάκι μετακινείται προς το αρνητικά φορτισμένο μπαλόνι, καθώς η περιοχή κοντά του μετατρέπεται σε θετικά φορτισμένη.  Στο πρώτο πείραμα και τα δύο μπαλόνια ήταν αρνητικά φορτισμένα μετά την τριβή τους στο μάλλινο ύφασμα, και αυτός είναι ο λόγος που απωθήθηκαν το ένα από το άλλο.

Share Button
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο


Όμοια άρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

 
CLOSE
CLOSE