ΤΑΞΙΔI ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Ταξίδι με παιδιάΆλλος για Χίο τράβηξε πήγε κι άλλος για Μυτιλήνη, με αεροπλάνα και βαπόρια και με τους τέσσερις τροχούς… Το ταξίδι με παιδιά δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση αν η χαριτωμένη κορούλα σας πιάνει, πάνω στα νεύρα της, τις οκτάβες της Καμπαγιέ, ή έχετε μαζί σας τον σωσία του Ντένις του Τρομερού. Αντί να σηκώσετε τα χέρια ψηλά και να μείνετε καλοκαιριάτικα σπίτι, οργανώστε την οικογενειακή σας απόδραση χωρίς να αφήσετε τίποτα στην τύχη. Δεν θα χρειαστείτε πολλά: μόνο την ετοιμότητα ενός πράκτορα 007 σε επικίνδυνη αποστολή εν πλω για το Κατάκολο ή καθ’ οδόν για Μονεμβασιά, εφευρετικότητα σαν του Κύρου Γρανάζη μπροστά στα έκτακτα περιστατικά ταξιδεύοντας με τα νήπια και μερικά μαγικά κόλπα ταχυδακτυλουργού εν πτήσει!

Υπερβολές, θα σκεφτείτε, φέρνοντας στον νου τον στίχο του Καβάφη, πως «σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος», θέλοντας να πει ο ποιητής πως το ταξίδι συχνά φέρνει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τον ίδιο τον προορισμό. «Με όλον τον σεβασμό στον ποιητή και το έργο του», λέει η φίλη μου η Λίνα, μητέρα του 3χρονου Άρη και του 5χρονου Νικόλα, «αλλά οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες δεν είναι τίποτα μπροστά σε δύο αγόρια που ωρύονται ταυτόχρονα ‘‘τσίσα και κακά!’’ την ώρα που το μπόινγκ τροχοδρομεί και οι τουαλέτες του αεροπλάνου έχουν κλείσει για την απογείωση…»

traveling-with-kids

Πριν από το ταξίδι με παιδιά

Αν έχετε το σθένος και την εγκαρτέρηση να φύγετε διακοπές με νεογέννητο ή βρέφος, πάρτε μαζί σας ό,τι σας φωτίσει ο Θεός, καλό σας ταξίδι και ποιοι είμαστε εμείς που θα μπούμε ανάμεσα σε σας, στον αποστειρωτή και στα λοιπά συμπράγκαλα του μωρού. Όμως, αν πρόκειται να ταξιδέψετε με νήπια ή μεγαλύτερα παιδιά, σας προτείνουμε να υιοθετήσετε τη συμβουλή των βετεράνων ταξιδιωτών: «Πακετάρετε ό,τι νομίζετε και στο τέλος πάρτε μαζί σας τα μισά». Δεν ωφελεί δηλαδή να φουλάρετε την μπαγκαζιέρα του Ι.Χ. σας με όλη την γκαρνταρόμπα και την οικοσκευή της μικρής Ρηνούλας γιατί φανταστείτε να σας πιάσει λάστιχο και να πρέπει να ξεφορτώσετε ένα κοπάδι Mικρά μου Πόνι καταμεσής της εθνικής οδού. Ούτε συμφέρει να στουμπώσετε τις βαλίτσες με επιτραπέζια, παζλ και τα άπαντα του «Σπασίκλα» καθώς, αν βγουν υπέρβαρες οι αποσκευές σας στο αεροπλάνο, θα πληρώσετε χρυσάφι για το δημιουργικό παιχνίδι και τα θερινά αναγνώσματα του αγαπημένου σας βλασταριού.

travel_kids

Το πλοίο θα σαλπάρει…

…για λιμάνια ξένα και βάζουμε στοίχημα πως δεν βλέπετε την ώρα γι’ αυτό, αλλά τον νου σας, εν πλω, για το κλιματιστικό. Έξω βράζει το πέλαγος από τη ζέστη, αλλά μέσα στο καράβι, με τα αιρκοντίσιον στο φουλ, έχουν βαλθεί να σας πείσουν ότι κάνετε κρουαζιέρα στον Βόρειο Πόλο και σλάλομ ανάμεσα στα παγόβουνα του Αρκτικού ωκεανού. Για να μην πλευριτωθούν τα παιδιά από τις πολικές θερμοκρασίες στο πλοίο, φορέστε τους ένα ελαφρύ μπουφάν, προσέξτε μην τα πάρει ο ύπνος με ανοιχτό το στόμα και πάθουν φαρυγγίτιδα από τον παγωμένο αέρα του κλιματιστικού και, αν έχετε κλείσει καμπίνα, τη νύχτα σβήστε τελείως τον κλιματισμό. Ιδανικά, προσπαθήστε να περάσετε τις περισσότερες ώρες της διαδρομής στο κατάστρωμα γιατί στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου κυκλοφορούν, λόγω συνωστισμού και κακού εξαερισμού, πολλές επίμονες και ύπουλες ιώσεις, οι οποίες –έκπληξη!– εκδηλώνονται συνήθως 2-3 μέρες μετά την άφιξη στον αγαπημένο σας προορισμό. Φορέστε στα παιδιά παπούτσια με σόλες που δεν γλιστράνε και πολλή προσοχή στις κάθετες σκάλες του πλοίου αν ο μικρός Γιαννάκης δεν έχει πτυχίο αναρρίχησης τοίχου από σχολή αλπινιστών. Για να μην πληρώσετε, τέλος, βαπορίσια τα νερά και τους χυμούς στο μπαρ του πλοίου, αγοράστε τα εγκαίρως σε χαμηλότερη τιμή από το σουπερμάρκετ, βάλτε τα στο ψυγείο πριν από την αναχώρηση και κρατήστε τα δροσερά σε ένα ισοθερμικό τσαντάκι.

Kid_with_his_luggage_800x515_tcm638-558662

Μπαμπά, μην τρέχεις

Για να μη σας ζαλίσουν τα παιδιά με το αγωνιώδες ερώτημα «πότε φτάνουμε επιτέλους;» από το πρώτο έως το τελευταίο χιλιόμετρο της διαδρομής Παγκράτι-Χαλκιδική, έχουμε να σας προτείνουμε τους παρακάτω τρόπους καταστολής και αντιπερισπασμού:

  • Ξεκινήστε νύχτα, αν αντέχετε τη νυχτερινή οδήγηση, με την ελπίδα ότι στα πρώτα διόδια τα αγγελούδια σας θα έχουν νανουριστεί και θα κοιμούνται στο μεγαλύτερο, τουλάχιστον, μέρος της διαδρομής.
  • Αν ταξιδέψετε μέρα, τουλάχιστον αναχωρήστε νωρίς για να αποφύγετε το λιοπύρι του μεσημεριού που θα μεγαλώσει σίγουρα τον εκνευρισμό των παιδιών όσα σκίαστρα και να βάλετε στα παράθυρα ή και να ανεβάσετε στο τέρμα τον κλιματισμό.
  • Αν ο μικρός παθαίνει ναυτία, αποφύγετε οπωσδήποτε το γάλα και τα πολλά υγρά πριν από την αναχώρηση. Δοκιμάστε τις ταξιδιωτικές τσίκλες: όσο τις μασάνε, δεν ζαλίζονται, ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν.
  • Σχεδιάστε πρόχειρα μαζί τους έναν χάρτη της διαδρομής και ζωγραφίστε pit stops για χυμό, π.χ. στο Αρτεμίσιο, τσίσα στο Χ parking, πατατάκια στη Σπάρτη κ.ο.κ. Ακόμα κι αν δεν τηρήσετε ευλαβικά τις στάσεις, τα παιδιά θα έχουν κάτι να περιμένουν.
  • Παίξτε το παιχνίδι του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (πιάνει ιδίως στα αγόρια). Ρωτήστε τα για τα σήματα κυκλοφορίας που συναντάτε στη διαδρομή, αν ξέρουν ή μπορούν να μαντέψουν τι σημαίνουν, αν ο οδηγός τήρησε π.χ. το όριο ταχύτητας, ή μήπως ο μπαμπάς είναι παραβάτης, τι πρόστιμο θα του έβαζαν. Ένα κόλπο για να σταματήσουν την γκρίνια είναι να τους ζητήσετε να κοιτάνε έξω μήπως και δουν από μακριά κάποιο μπλόκο της τροχαίας, για να σας ειδοποιήσουν έγκαιρα.
  • Φορτώστε στο mp3 τα αγαπημένα τους χιτάκια για να είναι και αυτά χαρωπά και ακινητοποιημένα με τα ακουστικά αλλά κι εσείς να μη λαλήσετε μετά την 96.4564.564η επανάληψη του «Περνά περνά η μέλισσα» ή του «Nossa nossa» στο cd player του αυτοκινήτου. Δεν συνιστούμε τα φορητά dvd player ή το ξεφύλλισμα κόμικς κατά τη διάρκεια της διαδρομής, αργά ή γρήγορα θα ζαλιστούν.

family_travel_tips_2

Προσδεθείτε για την απογείωση

Το αεροπλάνο είναι ίσως το συναρπαστικό μέσο μεταφοράς για τα παιδιά αλλά, λόγω των αυστηρών κανόνων ασφαλείας και των περιορισμών στον χώρο και στον χρόνο, δεν θέλει πολύ για να σας χρίσει πρωταγωνιστές σε οικογενειακή ταινία καταστροφής. Χρειάζεται κατ’ αρχάς καλή προετοιμασία από το σπίτι ώστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευκολίες που σας παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες και η τεχνολογία: κάντε οπωσδήποτε ηλεκτρονικό τσεκ ιν για να αποφύγετε τις ουρές μπροστά στα γκισέ, τσεκάρετε μήπως η εταιρεία προσφέρει παιδικό γεύμα, ρίξτε μια ματιά στο σάιτ του αεροδρομίου για χώρους φιλικούς προς τα παιδιά. Το αεροδρόμιο είναι ένας μαγικός κόσμος, τα παιδιά εξιτάρονται, θα θέλουν να πάνε παντού. Ελάτε νωρίς και, αφού ξεμπερδέψετε με τα διαδικαστικά, κάντε μαζί τους μια χαλαρή βόλτα για να εξοικειωθούν με τους χώρους και τις λειτουργίες αυτού του αχανούς στα μάτια τους ανεξερεύνητου σύμπαντος. Θα βοηθήσει να έχετε μαζί σας κάποιο βιβλιαράκι με εικόνες ή αυτοκόλλητα σχετικά με το αεροπλάνο και τις πτήσεις.

Ετοιμάστε για κάθε παιδί τον δικό του ταξιδιωτικό σάκο για την πλάτη. Ζητήστε του να βάλει μέσα μόνο τα πολύ αγαπημένα και τα πιο μικρά παιχνίδια («όχι, Γιωργάκη, δεν χωράει το κάστρο!»). Κατόπιν εσείς, το βράδυ πριν από την πτήση, προσθέστε μέσα στα κρυφά μερικά παιχνιδάκια-έκπληξη, φθηνά αλλά θαυματουργά εργαλεία εκτόνωσης μιας κρίσης εν πτήσει, οπωσδήποτε ξυλομπογιές καθώς και τα σνακ που προτιμούν γιατί θα απογοητευτούν από το φαγητό του αεροπλάνου, μαζί με κάτι από junk για να τα δωροδοκήσετε και να σταματήσουν να κλοτσούν το κάθισμα του μπροστινού τους. Αγοράστε νερό στους αυτόματους πωλητές στον χώρο επιβίβασης μετά τον έλεγχο των αποσκευών γιατί, ειδικά αν ταξιδεύετε με εταιρεία low cost, το μπουκαλάκι νερό στον αέρα χρεώνεται πανάκριβα. Μέσα στο αεροπλάνο αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν παράθυρο ή διάδρομο αλλά εσείς καθίστε οπωσδήποτε στη μέση, διαιτητής για τους καβγάδες εν πτήσει. Δώστε τους να μασήσουν τσίκλα ή να πιουν νερό κατά την απογείωση ή προσγείωση ώστε να καταπίνουν και να μην πονέσουν τα αυτιά. Αν υπήρξε πρόσφατο πρόβλημα ωτίτιδας, συμβουλευτείτε πριν από την πτήση τον γιατρό σας.

Απαραίτητα για το ταξίδι με παιδιά

Με όποιο μέσο κι αν ταξιδέψετε, πάρτε οπωσδήποτε μαζί σας ένα παρεό (θα σας χρησιμεύσει ως κουβέρτα, σκίαστρο, πετσέτα, αλλαξιέρα κ.λπ.) καθώς και απολυμαντικά μαντιλάκια καθαρισμού για τα παιδικά χεράκια.

Leave a Reply