ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να χορηγούν με ασφάλεια φάρμακα στον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι μια μέρα θα μπορούν να αποτραπούν οι πρόωροι τοκετοί που οφείλονται σε προβλήματα του πλακούντα και να θεραπευτούν επιπλοκές που εμφανίζονται τις πρώτες εβδομάδες της κύησης.

Τουλάχιστον 10% των εγκύων αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές που οφείλονται στην κακή λειτουργία του πλακούντα. Αυτή η νέα μέθοδος χορήγησης φαρμάκων που δεν επηρεάζει το έμβρυο, θα μπορούσε να περιορίσει αυτές τις επιπλοκές.

Η έρευνα στην οποία συμμετέχει ομάδα ερευνητών από όλο τον κόσμο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances και δίνει ελπίδες σε πολλές γυναίκες ώστε να μην γεννήσουν πρόωρα.

Φάρμακα στον πλακούντα

Η ερευνητική ομάδα βρήκε πολλές ομοιότητες ανάμεσα στη λειτουργία του πλακούντα και των καρκινικών όγκων. Πεπτίδια* χρησιμοποιούνται ήδη για να «οδηγούν» φάρμακα σε καρκινικούς όγκους. Χάρη σε αυτή τη νέα σύνδεση ανάμεσα στους όγκους και τον πλακούντα, αυτά τα πεπτίδια  μπορούν να «εκπαιδευτούν» να οδηγούν τα φάρμακα απευθείας και αποκλειστικά στον πλακούντα.

fetal_life_support-620x399

Όχι στην πρόκληση τοκετού

Μέχρι σήμερα, όταν ο πλακούντας δεν μεγαλώνει ή δεν λειτουργεί σωστά, η πρόκληση τοκετού είναι μονόδρομος. Η λύση αυτή φυσικά και σώζει τη ζωή του παιδιού. Όμως την ίδια στιγμή θέτει το νεογέννητο, που γεννιέται πρόωρα, σε μεγάλο κίνδυνο (λοιμώξεις, εγκεφαλική παράλυση, καρδιοπάθειες, διαβήτης, κ.ά.). Με τη νέα μέθοδο, 2 αλυσίδες αμινοξέων, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση όγκων, μπορούν να συμβάλουν στην ενδυνάμωση του πλακούντα, στην καλύτερη λειτουργικότητά του και στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για το έμβρυο. Με άλλα λόγια, η ερευνητική ομάδα μιλά για θεραπεία του πλακούντα ενώ το μωρό παραμένει στη μήτρα, μέθοδος που θα κάνει την πρόκληση τοκετού να μοιάζει ξεπερασμένη τακτική.

Σύμφωνα με τη Λίντα Χάρις, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο πλακούντας, αν και αναπτύσσεται με ένα πολύ πιο ελεγχόμενο τρόπο, συμπεριφέρεται όπως και ένας όγκος: μεγαλώνει πολύ γρήγορα και παράγει ορμόνες που αναστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες για την αντιμετώπιση του καρκίνου εστιάζουν στο να βρεθούν «μονοπάτια» που θα οδηγούν τα φάρμακα στους καρκινικούς όγκους χωρίς να βλάπτουν τους γύρω ιστούς και κύτταρα. Η Χάρις ελπίζει ότι μία αντίστοιχη μέθοδος μπορεί να υπάρξει και για τον πλακούντα για να αντιμετωπίζονται οι τυχόν επιπλοκές χωρίς επεμβατικές μεθόδους.

Πειράματα και ελπίδες

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια στέλνοντας αυξητικές ορμόνες στον πλακούντα. Το φάρμακο δεν επηρέασε καθόλου έμβρυα με φυσιολογικό μέγεθος αλλά βοήθησε τα μικρά έμβρυα να μεγαλώσουν λίγο παραπάνω. Το φάρμακο δεν επηρέασε τα όργανα της μαμάς ποντικίνας και κανένα φάρμακο δεν ανιχνεύθηκε στα έμβρυα. Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μόνο ένα φάρμακο ασφαλές για εγκύους τα τελευταία 20 χρόνια. Με την επιπλέον ανάπτυξη της μεθόδου αυτής όμως, υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν και άλλα ασφαλή φάρμακα.

*Τα πεπτίδια, είναι οργανικές ενώσεις που αποτελούνται από αμινοξέα, τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών, μπορούν να χαρακτηριστούν ως θαυματουργά βιομόρια. Συνθετικά πεπτίδια και μιμητές πεπτιδίων, όπως επίσης και πεπτίδια που παράγονται βιοτεχνολογικά, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ενδοκρινολογικών προβλημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, διαφόρων μορφών καρκίνου, οστεοπόρωσης, κατά του AIDS κ.λπ.

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΔΟΣΗ: Τασούλα Μελισσοπούλου

Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο site 31 εβδομάδες

Leave a Reply