ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ ΓΙΑ… ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα κάθε γυναίκας γνωρίζει… μεγάλες δόξες και απολαμβάνει πολλή τρυφερότητα, χάδια και κομπλιμέντα, με το στήθος και την κοιλιά να μετατρέπονται σε σύμβολα θηλυκότητας.

Η επόμενη φάση, όμως, δηλαδή εκείνη που ακολουθεί μετά τον τοκετό, βρίσκει το γυναικείο σώμα να χαρακτηρίζεται από τα περίσσια κιλά και τη χαλάρωση (και του στήθους και της κοιλιάς), συχνά δε και από την απογοήτευση της νέας μαμάς που βλέπει τις αλλαγές αυτές να… παγιώνονται και την επαναφορά του σώματός της στην προηγούμενη κατάσταση να φαντάζει απίθανη. Η διατροφή και η άσκηση αποτελούν για πολλές μαμάδες το πρώτο –και αναμφίβολα– πολύ σημαντικό βήμα για την επαναφορά του σώματός τους στα μεγέθη προ της εγκυμοσύνης. Ολοένα και περισσότερες δε στην προσπάθειά τους αυτήν ζητούν τη βοήθεια ενός σημαντικού συμμάχου, του πλαστικού χειρουργού.

Στη γλώσσα των πλαστικών χειρουργών η διαδρομή που περιλαμβάνει τα βήματα για την επαναφορά του γυναικείου σώματος, όπως ήταν πριν από την εγκυμοσύνη, και η οποία γίνεται με το νυστέρι τους, λέγεται «mommy make over» ή «total mommy make over». Στη χώρα μας ολοένα περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να απευθυνθούν στον πλαστικό χειρουργό και να αφεθούν στα χέρια του προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα του σώματός τους. H πιο δημοφιλής επέμβαση αφορά το στήθος (είτε αυξητική είτε ανόρθωση) και ακολουθεί η κοιλιοπλαστική. Συχνές είναι και οι επεμβάσεις στο πρόσωπο, ιδίως για την αντιμετώπιση των πανάδων που αφήνει η εγκυμοσύνη.

Βασική προϋπόθεση για να μπει μια γυναίκα σε αυτήν τη διαδικασία είναι να έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τον τοκετό. «Όπως ακριβώς χρειάστηκαν εννέα μήνες για ν’ αλλάξει το σώμα μιας γυναίκας, έτσι χρειάζεται άλλο τόσο χρονικό διάστημα για να επανέλθει η ελαστικότητά του και να αξιολογηθεί εάν χρειάζεται κάποια επέμβαση» διευκρινίζει ο πλαστικός χειρουργός, κ. Απόστολος Γαϊτάνης. Ειδικότερα για τις επεμβάσεις στο στήθος, συνιστάται να γίνονται τρεις έως έξι μήνες μετά τη διακοπή του θηλασμού, ώστε να έχει σταματήσει εντελώς η παραγωγή γάλακτος. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν αντενδείξεις για πλαστική επέμβαση σε μία νέα μαμά έπειτα από τον τοκετό. Υπάρχει μόνο το ρίσκο που ενέχει κάθε χειρουργική επέμβαση.

Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής που ζητούν οι νέες μαμάδες;

Αυξητική στήθους

Η αυξομείωση του βάρους που συνεπάγεται η εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει τον όγκο του στήθους, ή να αλλάξει το σχήμα του, ή να επιφέρει κάποια ασυμμετρία. Τέτοιου είδους αισθητικά προβλήματα διορθώνονται με την αυξητική στήθους. Πρόκειται για μια δημοφιλή πλαστική επέμβαση (και ανεξάρτητα από την εγκυμοσύνη) κατά την οποία ένα τεχνητό μέσο (ένθεμα) χρησιμοποιείται για να αυξηθεί το μέγεθος και να βελτιωθεί το σχήμα του γυναικείου στήθους. Κατά την προεγχειρητική επίσκεψη ο πλαστικός χειρουργός υποδεικνύει τον τύπο και το μέγεθος του ενθέματος, το σημείο της χειρουργικής τομής, αλλά και το αν το ένθεμα θα τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ που στηρίζει το στήθος. Τα περισσότερα ενθέματα που χρησιμοποιούνται είναι στρογγυλά ή σε σχήμα σταγόνας και περιέχουν ειδικό τζελ ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ρυτίδων στο δέρμα.

Η τομή που πραγματοποιείται για την τοποθέτησή τους είναι μικρή (λίγα εκατοστά μόνο) και μπορεί να γίνει σε τρία διαφορετικά σημεία. Συνήθως γίνεται κάτω από το στήθος ή στην περιοχή της θηλής, ενώ σπανιότερες είναι οι τομές στη μασχάλη. Η όλη διαδικασία διαρκεί μία ώρα και προϋποθέτει ολική αναισθησία. Η επιστροφή στην καθημερινότητα και την εργασία γίνεται έπειτα από 4-5 μέρες. Για 10 ημέρες μετά την αυξητική χρησιμοποιείται ειδικός ενισχυτικός στηθόδεσμος. Μετά την παρέλευση των 10 ημερών ο πλαστικός χειρουργός θα ελέγξει τα ράμματα τα οποία πάντως απορροφούνται πλήρως από τον οργανισμό.

Ανόρθωση στήθους

Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται όταν το στήθος παρουσιάζει απώλεια της σφριγηλότητάς του και «κρεμάει». Το φαινόμενο αυτό είναι συχνό σε γυναίκες που έχουν μεγάλο στήθος πριν από την εγκυμοσύνη, αφού μετά τον τοκετό αυτό χάνει όγκο με αποτέλεσμα να χαλαρώνει σημαντικά. Αν η χαλάρωση είναι πολύ μεγάλη, η ανόρθωση μπορεί να συνδυαστεί με την τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Αφού ο πλαστικός χειρουργός εξετάσει το στήθος και λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό της γυναίκας, θα προτείνει την κατάλληλη μέθοδο ανόρθωσης. Το χειρουργείο διαρκεί από μία έως δυόμισι ώρες, ανάλογα με την τεχνική που θα επιλέξει ο γιατρός. Στις περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης χρειάζεται ολική αναισθησία, ενώ για μικρή χαλάρωση αρκεί η τοπική. Μετά την επέμβαση το στήθος καλύπτεται με γάζες και ελαστικό επίδεσμο. Για την καλύτερη υποστήριξη ο γιατρός θα συστήσει ειδικό αθλητικό στηθόδεσμο για κάποιο χρονικό διάστημα. 

Κοιλιοπλαστική

Η διάταση της κοιλιάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποτέλεσμα την εμφάνιση ραγάδων και τη δημιουργία χαλάρωσης τόσο στους μυς όσο και στο δέρμα. Οι ραγάδες δεν μπορούν να θεραπευτούν, μπορεί όμως να περιοριστεί η εμφάνισή τους με την καθημερινή χρήση μιας κρέμας με ειδική σύνθεση, καθώς και με την εφαρμογή ειδικού λέιζερ ανάπλασης της επιδερμίδας pixel. Για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης, ενδείκνυται η κοιλιοπλαστική, κατά την οποία γίνεται συρραφή μυών και αφαιρείται το περιττό δέρμα. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος ο πλαστικός θα προτείνει την κατάλληλη επέμβαση. Η μικρής έκτασης χαλάρωση αντιμετωπίζεται με μίνι κοιλιοπλαστική, όπου ο ομφαλός μένει στο ίδιο σημείο. Σε μεγαλύτερου βαθμού χαλάρωση πραγματοποιείται κανονική κοιλιοπλαστική, με την τομή να επεκτείνεται από τη μια πλευρά στην άλλη, ενώ συχνά η επέμβαση συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, η χειρουργική επέμβαση διαρκεί από μία έως δυόμισι ώρες, ενώ πάντοτε προϋποθέτει τη νοσηλεία για ένα ή δύο 24ωρα. Γύρω από την κοιλιά τοποθετείται ελαστικός επίδεσμος ο οποίος γίνεται… δεύτερο δέρμα για τρεις εβδομάδες. Θα χρειαστούν περίπου τρεις εβδομάδες για την επάνοδο στην καθημερινή ρουτίνα – κατά τη διάρκειά τους απαγορεύονται όλες οι οικιακές εργασίες. Επίσης για έναν μήνα και μέχρι να ολοκληρωθεί η αναρρωτική διαδικασία απαγορεύεται η άσκηση στο γυμναστήριο, αντίθετα ενδείκνυται το περπάτημα. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα, αλλά πρέπει να ελέγχονται από τον γιατρό κάθε εβδομάδα.

Τοπικό πάχος – Χαλάρωση

Το τοπικό πάχος, που παραμένει μετά την εγκυμοσύνη και αντιστέκεται τόσο στη δίαιτα όσο και στην άσκηση, μπορεί να αφαιρεθεί με λιποαναρρόφηση. Η μέθοδος ενδείκνυται για γυναίκες υγιείς, με κανονικό σωματικό βάρος ή ελαφρά υπέρβαρες αλλά που χαρακτηρίζονται από καλής ποιότητας δέρμα. Αν η επιδερμίδα εμφανίζει μεγάλη χαλάρωση με πολλές ραγάδες, η λιποαναρρόφηση επιβάλλεται να συνδυαστεί με την αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει στη συγκεκριμένη περιοχή (π.χ. κοιλιά, μηροί), προκειμένου ο πλαστικός χειρουργός να μπορέσει να αφαιρέσει περισσότερο λίπος. Τότε ουσιαστικά γίνεται λιπογλυπτική, αφού επανασχεδιάζονται οι γραμμές του σώματος. Προϋπόθεση για τη μονιμότητα του αποτελέσματος είναι η σωστή διατροφή, η διατήρηση του βάρους και η τακτική άσκηση.

Στη λιποαναρρόφηση αφαιρείται το πλεονάζον λίπος με πολύ μικρές χειρουργικές τομές μήκους μερικών χιλιοστών, με τη βοήθεια πολύ λεπτών μεταλλικών σωλήνων και αρνητικής πίεσης που δημιουργεί ένα μηχάνημα αναρρόφησης. Ανάλογα με την περίπτωση αυτό επιτυγχάνεται με την υγρή τεχνική, με υπέρηχους ή με ηλεκτρική υποβοήθηση. Για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά το χειρουργείο είναι αναγκαία η καθημερινή χρήση ενός ελαστικού κορσέ. Μώλωπες και πρήξιμο μπορεί να εμφανιστούν στις περιοχές από τις οποίες αφαιρέθηκε λίπος, αλλά γρήγορα υποχωρούν χάρη στις εξελιγμένες τεχνικές που πλέον χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί. Μετά από μία εβδομάδα επιτρέπεται η επιστροφή στην εργασία και μετά από τρεις εβδομάδες η γυμναστική στο σπίτι ή το γυμναστήριο.

Αν το πρόβλημα δεν είναι πολύ έντονο τότε μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά (σε κοιλιά, γλουτούς ή όπου αλλού υπάρχει χαλάρωση) η μη επεμβατική μέθοδος Accent λέιζερ. Είναι η πιο σύγχρονη και δραστική μέθοδος για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης, του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας με ραδιοσυχνότητες. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική για επίπεδο στομάχι, πιο λεπτούς γοφούς και μηρούς, ενώ παράλληλα προσφέρει σύσφιγξη στα άκρα. Σε περιοχές όπου εμφανίζεται τοπικό πάχος (μόνο του ή σε συνδυασμό με κυτταρίτιδα) η θεραπεία accent μπορεί επίσης να εφαρμοστεί με σημαντικά αποτελέσματα. Στην κοιλιά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του δέρματος, ειδικά μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επίσης, εντείνει τη σύσφιγξη, βοηθά στην απώλεια πόντων, ενώ είναι εξίσου αποτελεσματική και στα «ψωμάκια» στο πλάι της μέσης, στους μηρούς, στους γλουτούς, στα γόνατα και γενικότερα στις περιοχές με λίπος και κυτταρίτιδα. Το accent εφαρμόζεται και στο πρόσωπο για να συσφίγξει το δέρμα και ν’ αντιμετωπίσει τις ρυτίδες.

Η θεραπεία επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 10-15 μέρες. Συνήθως χρειάζονται συνολικά 4-6 συνεδρίες, ανάλογα με την περιοχή, το μέγεθος του προβλήματος και την ανταπόκριση της κάθε επιδερμίδας. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, αλλά βελτίωση επέρχεται και κατά τους 3-4 πρώτους μήνες μετά την εφαρμογή.  

Oι πανάδες και οι δυσχρωμίες του δέρματος

Οι πανάδες και οι δυσχρωμίες του δέρματος, που κάνουν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και παραμένουν και μετά τον τοκετό, οφείλονται σε συγκέντρωση ενδογενούς χρωστικής, κυρίως μελανίνης στο δέρμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υποχωρήσουν μετά τον τοκετό, αν και συχνά επιδεινώνονται το καλοκαίρι και δεν υποχωρούν εύκολα.

Σε κάποιες γυναίκες η μελάγχρωση έχει μορφή κηλίδας σε κάποιο σημείο του προσώπου ενώ σε άλλες μοιάζει με διάσπαρτες φακίδες, συνήθως γύρω από τα μάτια και στα μάγουλα. Σήμερα οι ειδικοί έχουν στη διάθεσή τους το Pixel Laser, το οποίο βασίζεται στην εξάχνωση των ιστών που έχουν υποστεί ζημιά και την αφαίρεση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος. Το laser «χαρτογραφεί» την επιδερμίδα σαν ένα πλέγμα αποτελούμενο από πολλά μικρά μικρά τμήματα (pixels) και στοχεύει μόνο σε αυτά που παρουσιάζουν ένδειξη προβλήματος, όπως πανάδες ή άλλα σημάδια. Με τη διατήρηση του περιβάλλοντος ιστού ανέπαφου, η ανάρρωση είναι ταχύτατη, καθώς ο οργανισμός απομακρύνει διά της λεμφικής οδού μόνο τα σωματίδια που «χτυπά» η ακτίνα του Pixel και η όψη του δέρματος αποκαθίσταται πολύ πιο γρήγορα, αφού ο τραυματισμός είναι τμηματικός και δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.

Με τη συνεργασία του πλαστικού χειρουργού, MD CCST, μέλους της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, κ. Απόστολου Γαϊτάνη

Leave a Reply