ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

συμπτώματα εγκυμοσύνηςΜήπως είμαι έγκυος; Το γυναικείο σώμα λειτουργεί κατά τέτοιον τρόπο που ακόμα και στην αρχή της εγκυμοσύνης στέλνει πολλά μηνύματα για να μας προειδοποιήσει για την αλλαγή που έρχεται. Διαβάστε τα κυριότερα συμπτώματα εγκυμοσύνης, ό,τι συμβαίνει, δηλαδή, τις πρώτες ημέρες. Για να προετοιμαστείτε, αλλά και για να μην ανησυχείτε παρατηρώντας τα.

Απουσία περιόδου
Η απουσία περιόδου είναι το πρώτο και το πιο αξιόπιστο από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης, τουλάχιστον αν έχετε τακτικό έμμηνο κύκλο. Να γνωρίζετε πάντως ότι είναι πολύ πιθανό να έχετε ελαφρά αιμορραγία ή κηλίδες λίγο πριν από την ημερομηνία που θα είχατε την περίοδό σας. Αυτό προκαλείται από την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο έντονα αιματωμένο και αναπτυγμένο ενδομήτριο. Η «αιμορραγία εμφύτευσης»  είναι μικρή, εμφανίζεται σαν κόκκινες ή ροζ ή καφεκόκκινες κηλίδες και κρατάει ελάχιστες ημέρες. Θα πρέπει όμως να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε έντονη αιμορραγία ή σημάδια αίματος, συνοδευόμενα από πόνο, γιατί αυτό μπορεί να είναι σημάδι εξωμήτριας κύησης.

Πρησμένο στήθος
Η αύξηση των μαστών είναι ένα από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορεί κάλλιστα να σας μπερδέψει μιας και παρατηρείται συνήθως και εν αναμονή της περιόδου σας. Η μόνη διαφορά είναι ότι το πρήξιμο του στήθους όταν είστε έγκυος μπορεί να συμβεί λίγο νωρίτερα. Συγκεκριμένα, δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη οι ορμόνες αλλάζουν και μπορεί να κάνουν το στήθος πιο ευαίσθητο, πιο βαρύ, πιο μεγάλο. Μπορεί λοιπόν να παρατηρήσετε ότι οι μαστοί σας μεγαλώνουν και ότι αισθάνεστε μεγαλύτερο πόνο ή γαργάλημα. Επιπλέον, οι φλέβες στους μαστούς σας μπορεί να είναι εντονότερες και οι θηλές σας πιο σκουρόχρωμες.

Κούραση
Είναι πολύ πιθανόν στην αρχή της εγκυμοσύνης να σας καταβάλει έντονο αίσθημα κόπωσης. Η κούραση αυτή που νιώθετε οφείλεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα της προγεστερόνης ανεβαίνουν απότομα και προκαλούν υπνηλία. Συγχρόνως τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η χαμηλή αρτηριακή πίεση και η αύξηση της παραγωγής αίματος απορροφούν ενέργεια από τον οργανισμό. Η όποια ταλαιπωρία σας θα μειωθεί πάντως σημαντικά μετά το πρώτο τρίμηνο, όπου το σώμα προσαρμόζεται στις ορμονικές αλλαγές.

Ναυτία και εμετός
Πρόκειται για ένα ακόμα κλασικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης που έρχεται να επιβεβαιώσει τις υποψίες σας. Η επονομαζόμενη «πρωινή αδιαθεσία» της εγκυμοσύνης –που στην πραγματικότητα δεν έχει ωράριο καθώς έρχεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας– μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίς, μόλις δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Οι μισές γυναίκες απαλλάσσονται από τη ναυτία μπαίνοντας στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά κάποιες ταλαιπωρούνται ακόμα και μέχρι τη γέννα. Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για τη ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται πως υποχωρεί όταν ανεβαίνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Αλλαγές στη διάθεση
Από την πρώτη κιόλας στιγμή το σώμα της γυναίκας κατακλύζεται από μια θύελλα ορμονών. Οι ορμόνες αυτές προκαλούν διακυμάνσεις στη διάθεση και τα συναισθήματα. Αυτό θα συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Θα είστε πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη, πιο θυμωμένη και πιο ευσυγκίνητη ή και όλα αυτά ταυτόχρονα.

Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
Η θερμοκρασία του σώματος σε γενικές γραμμές για όλους τους ανθρώπους είναι η ίδια. Στις γυναίκες η θερμοκρασία ανεβαίνει ελαφρά αμέσως μετά την ωορρηξία και παραμένει σ’ αυτό το επίπεδο μέχρι την επόμενη περίοδο. Αν όμως θερμομετρηθείτε και δείτε ότι η θερμοκρασία σας παραμένει ανεβασμένη για 18 συνεχείς ημέρες, τότε ίσως είστε έγκυος.

Λιποθυμία
Η έναρξη της εγκυμοσύνης συχνά συνοδεύεται, όπως προαναφέρθηκε, από μια γενικότερη αδυναμία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα αρχίζει να αλλάζει και χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες του. Αρκετές είναι οι γυναίκες που στην αρχή της εγκυμοσύνης τους έχουν λιποθυμικές τάσεις. Αυτό συμβαίνει λόγω των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αργότερα, καθώς οι αρτηρίες διαστέλλονται και η πίεση πέφτει, ίσως νιώσετε και ελαφρές ζαλάδες.

Συχνοουρία
Μπορεί να αρχίσετε να πηγαίνετε στην τουαλέτα πολύ πιο συχνά απ’ ότι συνήθως. Η συχνοουρία είναι αποτέλεσμα των ορμονικών μεταβολών της εγκυμοσύνης, οι οποίες προωθούν την αυξημένη ροή αίματος προς τα νεφρά. Επιπλέον, η μήτρα συμπιέζει την ουροδόχο κύστη, καθώς ο χώρος μέσα στη λεκάνη περιορίζεται. Με την πίεση στην κύστη, η διαθέσιμη χωρητικότητα της περιορίζεται.

Φυσικά, για να είστε απόλυτα σίγουρη, πέραν από αυτό που υποδεικνύουν τα συμπτώματα εγκυμοσύνης, κάντε ένα τεστ ή/και μια εξέταση Β’ χοριακής γοναδοτροπίνης. Εάν δεν είστε τελικά έγκυος μην απογοητεύεστε. Η κάθε γυναίκα έχει περίπου 25% πιθανότητα εγκυμοσύνης σε κάθε κύκλο περιόδου

Leave a Reply