ΙΩΔΙΟ ΚΑΙ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Οι έγκυοι που εμφανίζουν ανεπάρκεια ιωδίου θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη νοημοσύνη του παιδιού που θα φέρουν στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευση ειδικών των Πανεπιστημίων του Μπρίστολ και του Σάρεϊ στην επιθεώρηση The Lancet. Η προειδοποίηση αυτή ήλθε μετά από μελέτη σε περισσότερες από 1.000 εγκύους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο ιώδιο μέσω της διατροφής τους είχαν αυξημένες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο παιδιά με χαμηλότερο IQ καθώς και με προβλήματα σε ό,τι αφορούσε τις σχολικές επιδόσεις τους. Σημειώνεται ότι οι εγκυμονούσες χρειάζονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου 50% περισσότερο ιώδιο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Οι κυριότερες διατροφικές πηγές λήψης ιωδίου είναι τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οι γιατροί συστήνουν στις εγκύους κατανάλωση δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα καθώς και τριών μερίδων γαλακτοκομικών ημερησίως. Το ιώδιο είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς οι οποίες συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά την εμβρυϊκή ζωή. Αποτελεί κώδωνα κινδύνου το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, τα δύο τρίτα των εγκύων που συμμετείχαν παρουσίαζαν έλλειψη ιωδίου με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να φέρουν στον κόσμο παιδιά με μειωμένο δείκτη νοημοσύνης.

Leave a Reply