ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΜΗΤΕΡΩΝ ΠΑΙΔΕΥΟΥΣΙ (ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ) ΤΕΚΝΑ

Η διατροφή της γυναίκας κατά την περίοδο της σύλληψης αποδεικνύεται άκρως σημαντική καθώς μπορεί να επιφέρει μόνιμες αλλαγές στο DNA του εμβρύου που κυοφορεί. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, όπως ανέφεραν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Nature Communications. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 165 γυναίκες στην Γκάμπια, χώρα της Δυτικής Αφρικής όπου επικρατούν διαδοχικές περίοδοι ξηρασίας και βροχών με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική επίδραση και στη διατροφή του πληθυσμού λόγω… κλίματος. Οι μισές από τις γυναίκες είχαν γεννήσει στην περίοδο της ξηρασίας ενώ οι άλλες μισές στην περίοδο των βροχών. Οι επιστήμονες έλαβαν δείγμα αίματος από τις εγκυμονούσες προκειμένου να μετρήσουν τις θρεπτικές ουσίες που περιέχονταν σε αυτό ενώ δύο έως οκτώ μήνες μετά τον τοκετό ανέλυσαν το DNA των βρεφών που ήλθαν στον κόσμο. Σύμφωνα με την ανάλυση, ανάλογα με τη διατροφή που είχαν ακολουθήσει οι γυναίκες κατά την περίοδο της σύλληψης και την εγκυμοσύνη, εμφανιζόταν και διαφορετικό «προφίλ» δραστηριότητας στα γονίδια των παιδιών τους. Η επικεφαλής της μελέτης δρ Μπράνγουεν Χένινγκ σημείωσε ότι το μήνυμα της μελέτης της ομάδας της προς τις γυναίκες είναι να φροντίζουν να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή τόσο πριν από τη σύλληψη όσο και στην αρχή της εγκυμοσύνης. Και αυτό διότι το τι… περιέχεται στο πιάτο τους μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία των παιδιών τους για ολόκληρη τη ζωή τους. 

Leave a Reply