ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ

Στην Ελλάδα σχεδόν ένας στους δύο τοκετούς γίνεται με καισαρική τομή, τη στιγμή που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 18%. Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ελληνική αυτή «βιομηχανοποίηση» του τοκετού βολεύει τους γιατρούς. Άλλοι επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες στις γυναίκες, οι οποίες είτε λόγω αυστηρού προγράμματος θέλουν να γνωρίζουν πότε θα γεννήσουν, είτε φοβούνται τις ωδίνες του τοκετού. Επίσης το ότι πολλές γυναίκες πλέον στη χώρα μας γεννούν σε μεγαλύτερη ηλικία (30-38 χρόνων) από ό,τι παλαιότερα αυξάνει τις πιθανότητες καισαρικής.

Τη ζητούν οι γυναίκες
Πράγματι, το ποσοστό των γυναικών που ζητούν εξαρχής από τον γιατρό τους να γεννήσουν με καισαρική ολοένα και αυξάνεται. Οι γυναικολόγοι εξηγούν ότι οι συνηθέστεροι λόγοι που οι έγκυες ζητούν κάτι τέτοιο είναι δύο: φοβούνται τις ωδίνες του φυσιολογικού τοκετού και θέλουν να παραμείνει ο κόλπος τους ανέπαφος για να μην επηρεαστεί η μετέπειτα σεξουαλική ζωή τους. Οι ειδικοί εξηγούν ότι κατ’ αρχάς ο κόλπος της γυναίκας, όπως και όλα τα υπόλοιπα ζωτικά όργανά της, επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση λίγους μήνες μετά τον τοκετό. Όσο για τις ωδίνες, οι γυναικολόγοι εξηγούν ότι ο φυσιολογικός τοκετός υπερέχει της καισαρικής όχι μόνο επειδή απαιτεί σαφώς μικρότερη χειρουργική παρέμβαση, αλλά και επειδή, σε περίπτωση καισαρικής, οι επόμενοι τοκετοί (ιδιαίτερα μετά το δεύτερο παιδί) καθίστανται ολοένα και πιο δύσκολοι.

Δεν ταλαιπωρεί το παιδί
Πράγματι η καισαρική τομή είναι μια διαδικασία κατά την οποία το βρέφος δεν ταλαιπωρείται καθόλου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί ταλαιπωρείται στον φυσιολογικό τοκετό. Αντιθέτως, με τον φυσιολογικό τοκετό ενεργοποιούνται ταχύτερα ορισμένοι χρήσιμοι μηχανισμοί όπως η πνευμονική λειτουργία του παιδιού και η παραγωγή γάλακτος της μητέρας. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι ένας φυσιολογικός τοκετός θα είναι δύσκολος. Στατιστικά εκτιμάται ότι μόνο 10-15% των φυσιολογικών τοκετών παρουσιάζουν δυσκολία.

Η έγκυος είναι «υπερήλικη»
Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά μια έγκυος άνω των 35 χρόνων θεωρείται υπερήλικη. H μεγάλη ηλικία της γυναίκας συχνά κάνει τον γιατρό πιο επιφυλακτικό στα πιθανά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στον τοκετό, με αποτέλεσμα να επιλέγει την καισαρική τομή ως την πρακτική με το μικρότερο ρίσκο για το παιδί. Πλέον η ηλικία που οι γυναίκες τεκνοποιούν είναι άνω των 30 ετών και γι’ αυτόν τον λόγο έχει αυξηθεί το ποσοστό των καισαρικών.

Η γυναίκα έχει προβλήματα υγείας
Η καισαρική επιλέγεται σε πολλές περιπτώσεις όταν η γυναίκα έχει παρουσιάσει υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης. Επίσης, γίνεται καισαρική όταν η έγκυος έχει ιστορικό έρπητα των γεννητικών οργάνων – γιατί το παιδί μπορεί να μολυνθεί καθώς περνάει από τον γεννητικό σωλήνα. Όσον αφορά τη μυωπία, συνήθως επιλέγεται ο φυσιολογικός τοκετός με επισκληρίδιο αναισθησία, ώστε να μην πιέζεται η γυναίκα. Ωστόσο, η τελική επιλογή τού αν ο τοκετός θα είναι φυσιολογικός ή με καισαρική γίνεται πάντα μετά την υπεύθυνη γνώμη του οφθαλμίατρου της γυναίκας.

Η γυναίκα έχει κάνει αφαίρεση ινομυωμάτων
Σε μια γυναίκα που έχει χειρουργηθεί για την αφαίρεση ινομυωμάτων είναι πιθανό ότι ο γυναικολόγος της θα της συστήσει να γεννήσει με καισαρική, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας και ρήξης της ουλής στο σημείο της επέμβασης σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού.

Ένας φυσιολογικός τοκετός μπορεί όμως να καταλήξει σε καισαρική όταν:

  • Παρατηρείται δυσφορία του παιδιού
  • Εάν παρατηρηθεί σοβαρή αλλοίωση των παλμών του παιδιού (βραδυκαρδία), ο γιατρός είναι πολύ πιθανό ότι θα προχωρήσει σε καισαρική.
  • Ο τοκετός δεν εξελίσσεται
  • Είναι πιθανό μια γυναίκα να προσπαθεί να γεννήσει φυσιολογικά, αλλά η διαστολή του τραχήλου της να μην έχει φτάσει στα επιθυμητά 10 εκατοστά. Σε αυτήν την περίπτωση ο γιατρός θα κάνει καισαρική τομή.
  • Όταν παρουσιαστούν επιπλοκές
  • Mια σοβαρή αιμορραγία οφειλόμενη π.χ. σε αποκόλληση του πλακούντα ή μια ήδη προβληματική θέση του πλακούντα χαμηλά μέσα στη μήτρα θα οδηγήσουν τον γιατρό σε καισαρική τομή.

Leave a Reply